Muziek op de Rotte 2022

Vier dagen muziek op en aan de Rotte in het kloppend hart van het Oude Noorden. Muziek op de Rotte is ook dit jaar een muzikale carrousel van de meest uiteenlopende muziekstijlen. Van uitbundig feest tot breekbare klanken, van Rotterdamse jazz tot vrolijke reggae, van world grooves tot romantisch klassiek, van Simeon ten Holt tot Brahms, van wereldjazz tot Colombiaanse cumbia en van prachtige close harmony tot afrobeat. Wat er ook voorbijkomt, het wordt gespeeld met passie en door fantastische muzikanten.

De locatie

De locatie is aan de Rotte ter hoogte van het Noordplein, naast de Noorderbrug. Een uniek intiem festivalterrein met het hoofdpodium drijvend op het water en het publiek op de kade en houten vlonder. Een soort amfitheater in het hart van het Oude Noorden. Een unieke setting voor een immer verrassende programmering.

Muziek op de Rotte - 8, 9, 10 en 11 september 2022
link naar facebook

“Heerlijk was het om weer live muziek te horen, de sfeer was super, iedereen was vooral ontzettend blij dat dit toch maar mooi doorging.”

Muziek op de Rotte 2021 video link (naar facebook)

Programma

*) de genoemde tijden kunnen nog een beetje verschuiven. Hou deze website dus nog even in de gaten.

Donderdag 8 september

“Jonge musici de kans geven om meer podiumervaring op te doen met kamermuziek’ dit is de drijfveer van de Rotterdam Chamber Music Society. Vier keer per jaar geeft de RCMS concerten in de Bergsingelkerk en de Oude kerk Charlois. Dit jaar begint het seizoen met een bijzonder programma volledig opgesteld door de jonge leden van het Rooftop Collectief. Een voorproefje daarvan wordt geven door een strijkwartet en een sopraan die liederen van Brahms en Kurt Weill ten horen brengen.

Bezetting: Sara Barakat – sopraan, Elise Farnan – viool, Leyre Acebes Garcia – viool, Alice Sinacor – altviool, Alessandro Fornero – cello, Norma Rousseau – klarinet

Voor zangeres en actrice Gabby Bakker is zingen slechts een onderdeel van muziek. Muziek is voor haar de hoogste kunstvorm. Muziek spreekt voor zichzelf en behoeft geen kennis van zaken of geletterdheid. Het klinkt en raakt recht in hart. Bij Muziek op de Rotte komt ze samen met gitarist Andreas Suntrop.

Gaby werkte onder meer voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Ausdauer muziek + theater, Stichting Frau Bakker e.v.a. Andreas speelt in vele gezelschappen waaronder New Niks, Jasper le Clerq4, theatergroep Aluin, de Rotterdamse Connectie e.v.a.

Neighbors staat voor een fantastisch muzikaal avontuur, uitgevoerd door drie giganten op hun instrumenten: de tar, de oud, de trekharmonica en de tabla.

“Neighbors” zijn als buren: dicht op elkaar levend, met de nodige ontdekkingen dientengevolge. Een Italiaans lied horen uit het raam van een woning, het lied nog een keer zingen met Perzische teksten, op zoek gaan naar het beste moment om elkaars ruimte te ontdekken, dit alles op smaak brengen met een Indiase twist… Het gaat om accepteren waar mogelijk, weigeren waar nodig, naast elkaar bestaan en genieten van de overeenkomsten én de verschillen. Bij Muziek op de Rotte zijn we blij dat we voor even mee mogen in deze muzikale ontdekkingstocht.

Reza Mirjalali: tar, oud en zang. Simone Bottasso: trekharmonica. Niti Ranjan Biswas: tabla.

Karsten Kleijer: altviool, Daniel Torrico: viool, Arno van der Vuurst: cello, Maria Paulo Majoor: viool

Matangi is in tweeëntwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. De vier musici zijn stuk voor stuk zelfstandig en eigenzinnig. Wat ze bindt is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid. Zo kwamen zij begin 2020 met een prachtige versie van Simeon ten Holts Canto Ostinato.

Canto Ostinato (letterlijk vertaald: aanhoudend gezang) is een compositie over tijd, ruimte en een eeuwigdurende beweging. Simeon ten Holt componeerde het werk in de jaren 1976-1979 voor toetsinstrumenten, in de regel op piano uitgevoerd.  Het Matangi Quartet bewerkte het stuk op voor strijkkwartet. Zelf zeggen zij erover: Eén van de grootste werken voor strijkkwartet is Beethoven’s op .131. De enorme spanningsboog die het stuk heeft – al voordat de eerste noten hebben geklonken weten dat je een avontuur gaat beleven – maken dit een werk dat je de wereld om je heen doet vergeten en je tegelijkertijd meeneemt naar een nieuwe. Met deze bewerking van Canto Ostinato heeft de op. 131 er wat ons betreft er een broer of zus bij gekregen.

Youtube link

Vrijdag 9 september

Mainport Barbershop Singers (MBS) is een enthousiast en ambitieus close harmony mannenkoor dat vooral in de Barbershop stijl zingt, een 4-stemmige à capella-zangstijl met veel aandacht voor presentatie. De Mainport Barbershop Singers behoren tot de top in Nederland en maken van ieder optreden een feest! Ze repeteren gewoon in Rotterdam Noord, iedere donderdag onder de Hofbogen, maar voor Muziek op de Rotte komen ze graag naar buiten. Altijd weer fantastisch om ze erbij te hebben!

Karisma is een gezonde mix van vier muzikanten met uiteenlopende achtergronden, wiens individuele benadering en openheid de sleutel is tot de positieve energie van de band. Met flamencoritmes als uitgangspunt zoeken ze naar nieuwe manieren om een persoonlijk tintje te geven aan de toch al zeer rijke en diverse klanken die tegenwoordig in de flamenco aanwezig zijn. De leden van de band combineren hierbij de rauwe flamencogitaar, de saxofoon, bas en percussie in een uniek en verfrissend geluid. Aan het uitgangspunt van de flamenco voegen ze jazzharmonieën en Cubaanse en Latijns-Amerikaanse ritmes toe. Karisma bouwt voort op de extreem rijke en uitgebreide melodieën uit de flamenco, altijd met een persoonlijke touch. Ze spelen zowel eigen materiaal als all-time flamencoklassiekers.

Youtube link

Anoush Saadat: flamencogitaar, Ildo Nandja: contrabas, David Gonzales: percussie set up, Loek van den Berg: saxofoon

Het Phoenix Ensemble bestaat uit de klarinettiste Letizia Elsa Maulà en de celliste Sylvia Cempini. De twee musici hebben zich in tijdens hun Master studie aan het Rotterdams Conservatorium Codarts ontmoet en 2018 het Ensemble opgericht.

Ondertussen heeft dit bijzondere Ensemble een breed repertoire uitgewerkt, met zowel werken die origineel voor deze opstelling zijn geschreven, zoals stukken die ze ervoor hebben gearrangeerd.

Hun repertoire omvat werken van de klassieke en romantische periode tot hedendaagse muziek, waardoor de sfeer en de klankkleuren tijdens hun concerten nooit gelijk blijven.

Youtube link

Laura Bohn was te horen als soliste met het LA Philharmonic, The Industry (LA), The Mostly Mozart Orchestra (NY), Het Residentie Orkest (Nederland), I Solisti del Vento (België), maar ook bij Operadagen Rotterdam. Daarnaast heeft ze in Nederland ook op het podium van Het Concertgebouw en Het Muziekgebouw gestaan. Actuele projecten voor de sopraan zijn onder meer Lullaby, een one-woman-opera geschreven voor Laura Bohn door componist Kamala Sankaram waarvan de Europese premiere plaatsvond bij het O-Festival eerder dit jaar. Bij Muziek op de Rotte komt ze samen met pianist Tony Roe en stellen speciaal voor deze avond een mooie set samen.

Naar het puntje van uw stoel, brengt u deze 45 minuten durende Nederlands-Friese poëzie-muziekproductie van Rotterdams Saxofoon Quartet Artvark en dichter fan Fryslân Nyk de Vries, in opdracht gemaakt i.h.k.v. Poetry International. De muzikale flexibiliteit van Artvark én de verhalende kracht van de poëzie van Nyk de Vries staan voor een bijzondere theatrale ervaring waarin taal en muziek elkaar dragen, versterken en samenvloeien in een poëzie-muziekproductie die verder reikt dan wat de taal en de muziek afzonderlijk vermogen: Glass meets Tom Waits / Nick Cave.

Artvark bestaat uit Rolf Delfos, Bart Wirtz (beiden altsax), Mete Erker (tenorsax) en Peter Broekhuizen (baritonsax). Nyk de Vries is een veelgevraagd literair performer die regelmatig muziek en beeld combineert met zijn poëzie.

Youtube link

Zaterdag 10 september

Yentje is geboren op Curaçao en vanaf haar derde jaar al aan het zingen. Mee gedaan aan vele talentenjachten en mede daardoor werd ze ontdekt in Curaçao. Drie jaar achterelkaar is Yentje uitgeroepen als beste zangeres van Curaçao. Nu in Nederland druk bezig met vele projecten en optredens, en daarnaast wilt Yentje aan de slag gaan met haar eigen muziek! 

Bij Muziek op de Rotte wordt Yentje begeleid door de band NEWJAMM, een allround band die verschillende artiesten begeleid en daarnaast ook druk bezig is met eigen nummers uit te brengen! 

Hun slogan is: It’s a NEWJAMM thing! En dat zullen we mee maken!  Dit is Yentje Silvanie onder begeleiding van NEWJAMM!

Youtube link

Omar Ka: zang en gitaar, Michiel Moerkerk: percussie en kamale n’goni, Satindra Kalpoe: drums, Carlos Lake: contrabas, Arthur Flink: trompet.

Omar Ka (Senegal) komt van de nomadische Fulani uit Senegal en heeft ook roots in Niger. Fulani-gemeenschappen zijn traditioneel vee-hoedende nomaden en hebben zich gevestigd in Kameroen, Niger, Mali, Guinee, Senegal en Nigeria. Waar ze ook gingen, ze ontwikkelden kenmerkende culturele praktijken en muziekstijlen. Met zijn unieke excentrieke stemgeluid laat Omar Ka vrijwel niemand onberoerd. Het Omar Ka Orchestra is een groep vrienden die een mix brengt van aanstekelijke funky Afrikaanse beats waarbij stilzitten onmogelijk is. Traditionele instrumenten als de kamale n’goni (Afrikaanse harp) en djembe aangevuld met drums, basgitaar, gitaar en trompet staan garant voor hun eigenzinnige en energieke sound.

Ruigrok 010: een Rotterdamse band die eigenzinnige muzikale verhalen vertelt vanuit de jazz, hedendaags gecomponeerde muziek en rock. Sinds North Sea Round Town 2021 spelen zij een mix van eigen werk en nieuwe arrangementen van Rotterdamse-, rock-, en jazz-standards.

Marlies Ruigrok is zangeres, performer en theatermaker. Ze werkt aan haar tweede avondvullende voorstelling na AZUL waarmee ze veel lof oogstte en de Entreeprijs won op Festival Boulevard. Haar debuut EP met Nederlandse theatersongs komt dit najaar uit. Marlies wordt geroemd om haar veelzijdigheid, indrukwekkende stem en sterke theaterpersoonlijkheid.

De vier Rotterdamse musici Andreas Suntrop, Arend Niks, Jasper van Damme en Sven Happel zijn thuis in een veelheid aan stijlen en bundelen hun muzikaliteit en speelplezier in dit programma.

Marlies Ruigrok: zang, Sven Happel: bas, Jasper van Damme: altsax, Andreas Suntrop: gitaar, Arend Niks: drums.

Marte Rikhof: zang, triangel en dwarsfluit, Elizabeth Fadel: accordeon, zabumba en triangel, Simone Soul: zang en zabumba

Dit trio van geweldige wereldvrouwen, muzikanten die toevallig in Nederland wonen maar geen grenzen kennen. Met accordeon, bombo, triangel en zang weten ze met speels gemak muziek te maken waarbij je niet stil kan blijven zitten. Bereid je voor op een concert waar de stijlen Forró, coco, xaxado, baião, xote en arrasta-pé over elkaar heen buitelen. Deze muziek uit het Noord Oosten van Brazilië is heel speciaal. Het klinkt folkloristisch, maar heeft ook afrikaanse en soms balkan invloeden in de muziek.

Neo Hippies en volkszangers van de nieuwe generatie. Ze brengen meezingers en festivalklappers met een hart. Ze komen niet om de show te stelen,…maar om te geven. Maatschappijkritische pop-reggae-deuntjes met een vrolijke noot. Recht voor zijn raap. Stof tot nadenken. Vrij voor interpretatie. Dat zijn de Gelukzoekers en ze komen eraan!

In 2020 brachten zij een fantastisch album uit, “De Reis”. Die stokte even in corona tijd maar nu draaien ze gelukkig weer op volle toeren en altijd weer ultrapositief!

Facebook link

Valvetronic is een brassband die elk publiek uit zijn dak laat gaan. Hun muziek, een mix van house/dance/hiphop, barst van de energie. Deze band heeft sinds hun debuut in 2018, in de bovenzaal van Paradiso, menig groot podium platgespeeld. Keihard dansen op muziek uitgevoerd door drums en heel veel blazers. Een snoeiharde en energieke show waarbij er zonder uitzondering gedanst en gesprongen wordt. Dat merkten ze bij festivals als ESNS, ADE, North, Sea Jazz, Oerol en So What’s Next.

Lourens Van Der Zwaag – Leider/Trompet, Kris Kraanen: Trompet, Bart van der List: Trompet, Miguel Seoane: Alt Saxofoon, Paul Van de Calseijde – Tenor Saxofoon, Aviv Noam – Baritone Saxofoon, Gregor Sperzel: Trombone, Nathan Surquin: Trombone, Harry Chronis: Trombone, Tobias Herzog: Sousafoon, Annick Sickinghe: Percussie, Saïd Vroon: Drums

Youtube link

Zondag 11 september

De in 1902 opgerichte Koninklijke Rotterdamse Post Harmonie is een actief en veelzijdig harmonieorkest uit Rotterdam met een rijk verleden en een mooie toekomst. De ruim 60 leden verzorgen onder leiding van Maron Teerds een groot aantal optredens in Rotterdam en daarbuiten. De Harmonie kent een lange geschiedenis met tal van verhuizingen. Lang was de Bergsingelkerk een vaste repetitieplek, maar sinds 2021 wordt er iedere week gemusiceerd in de Grote Kerk te Overschie. Wij zijn blij dat we deze harmonie mogen verwelkomen bij Muziek op de Rotte!

Tigual Trio vertolkt standards uit de tango, (gypsy-)jazz, klassieke muziek en allerlei substijlen. Waan je even in een salon in Buenos Aires, een jazzclub in Parijs of een concert met kamermuziek. Tigual heeft het allemaal in huis. Zij ontmoetten elkaar in 2015 op het Rotterdams conservatorium en spelen concerten over de hele wereld.

Het trio bestaat uit: Tim Panman: gitaar, Gustavo Cabrera: viool, Alexander Vocking: contrabas

Youtube link

Na de release van hun studioalbum Journey Of Man in 2019 speelde jazztrompettist en Edison-winnaar Teus Nobel liefst een twintigtal concerten met deze jazzformatie, de Liberty Group. Het zorgde voor een dermate ingespeelde formatie dat de Volkskrant na een concert in het Amsterdamse Bimhuis zelfs repte over ‘een van de fijnste belevingen die een liefhebber van live jazz zich maar kan wensen’ (5-sterren). De formatie begon te schrijven aan nieuw repertoire en nam in juni 2021 een album op voor live publiek: Pleasure Is The Measure. ‘Misschien wel het beste trompetalbum ooit gemaakt in de Nederlandse jazzgeschiedenis’, aldus Jazzenzo. 

Teus Nobel is een van de kopstukken uit de Nederlandse jazzscene. Naast 7 albums onder eigen naam, werkte hij samen met o.a. Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Jef Neve, Cor Bakker, Frank McComb en Ntjam Rosie.

Youtube link

Band: Teus Nobel (trompet/flugelhorn), Alexander van Popta (piano), Jeroen Vierdag (contrabas), Tuur Moens (drums).

Zet de bloemetjes maar buiten want hier word je blij van! Banda Fulô is een band om naar te luisteren of om op te dansen. De band maakt Braziliaanse muziek met veel jazz invloeden. De twee bandleidsters hebben een interessante geschiedenis, de Braziliaanse pianiste Elizabeth Fadel woont in Nederland en de Nederlandse fluitiste Floor Polder woont in Rio de Janeiro. Op hun EP uit 2020 staan eigen nummers geschreven elk met een eigen verhaal. Zoals de ballad Música Cura (muziek heelt) en Blue in Choro, een sambajazz. Maar ook meer folklorische muziek zoals de Baião Forró do Pantanal, opgenomen met een bambofluit (pífano) uit het noordoosten van Brazilië en zelfs een popnummer; VIVA (leef!).

Fulô betekent bloem in het noordoosten van Brazilië, het gebied dat bekend staat om zijn dansbare Forrómuziek. Banda Fulô staat garant voor een mix van Hermeto Pascoal en Tom jobim of wel groovy Braziliaanse jazz muziek! Met haar zet Banda Fulô zet Muziek op de Rotte in bloei.

Youtube link

Band: Elizabeth Fadel: Piano, Zang en Cavaquinho, Floor Polder: Dwarsfluit en Zang, Richie struck: Drums, Boris Oud: Basgitaar, Marijn van der Linden: Akoestische gitaar

Zij weten als geen ander hoe je Colombiaanse cumbia’s en merengues moet laten klinken. Miguel Osorio y Son Corazon staan garant voor een zonnige afsluiter met naast de cumbia’s en vallenato’s Dominicaanse merengues, Cubaanse son of romantische bolero’s. Miguel woont gelukkig voor ons gewoon in Nederland, maar reisde met zijn band al de wereld rond. Op deze zondag gewoon op de Rotte!

Youtube link

Blokkenschema