De Pop-up Zomerparade

De Pop-up Zomerparade is een nieuw festivalconcept ontstaan tijdens de pandemie in de zomerperiode van 2020. Rotterdams Volkstheater en Grounds ontwikkelden een snel te organiseren pop-up podium, een kleinschalige activiteit van hoge kwaliteit.


Met een tot mobiel podium omgebouwde aanhangwagen tourde de Pop-up Zomerparade 4 weken achter elkaar langs drie dezelfde pleinen van Rotterdam. Het bleek een gouden formule voor deze tijd..

Het initiatief biedt podium aan verschillende Rotterdamse artiesten en brengt op ludieke wijze fantastische muziek en circustheater naar de verschillende wijken. Het laat het publiek weer voor even ervaren hoe bijzonder live muziek en circus kan zijn en het brengt terloops vreugde, een fijne sfeer en zomerse ontspanning naar de wijken.
We richten ons met name op locaties die al een zekere sociale functie hebben. Per locatie worden partners gekozen die meedenken in de publiciteit, programmering, netwerk, terras en catering.

In 2021 willen we in april en mei twee nieuwe series van vier zaterdagen met de Pop-up Zomerparade organiseren. We verwachten weliswaar dat er ook dan nog beperkingen gelden bij het organiseren van evenementen. Maar juist de Pop-Up Zomerparade heeft zich in september bewezen als een festivalformat dat op verantwoorde wijze kan worden uitgevoerd ten tijde van restricties. De locaties voor 2021 zijn nog niet definitief. We staan nog open voor suggesties…

Een terugblik op de serie van 2020: Op vier zaterdagen in de nazomer van 2020 deden we het Heemraadsplein, het Pijnackerplein en het Dolf Henkesplein aan met de Pop-Up Zomerparade. Het was een groot succes. Heerlijk om weer live muziek te horen buiten op straat, en leuk ook om je buren even te ontmoeten op een andere plek dan de supermarkt of de basisschool. Ook de muzikanten waren blij om eindelijk weer eens voor live publiek te spelen. Een goede wisselwerking.

Zaterdag 29 augustus:
het Chacha trio

Op zaterdag 29 augustus vierde het Chacha trio op soepele wijze de zomer. Onder aanvoering van de charismatische frontvrouw en zangeres Ysa Bermejo bracht het trio een kleurrijke muzikale cocktail vol plezier en positiviteit. Mexicaanse walsen, Cubaanse Bolero’s, Colombiaanse cumbia’s en Brazilliaanse bossa’s… het buitelde over elkaar heen. Het was de eerste editie van de Zomerparade, het was regenachtig weer, maar we hadden het geluk tussen de buien door te spelen, en er zat een stijgende lijn in; op de laatste locatie (het Dolf Henkesplein) brak de zon door. Het smaakte naar meer.
Het Chacha trio bestaat uit:
Michalis Michalidis – gitaar
Javi Herreri – percussie
Ysa Bermejo – zang en percussie
Circustheater werd verzorgd door:
Sinking Sideways (humoristisch acrodans duet).

De Pop-up Zomerparade

De Pop-up Zomerparade is het kleinste mobiele festival van Rotterdam dat op ludieke wijze de nieuwe ruimte zoekt.