Feestival 2023

Feestival is een driedaags festival voor jong en oud en vindt plaats in het hart van Rotterdam Noord, op het Noordplein. Meer dan 20 organisaties uit Noord tonen de schatten van Noord. In een wijk als het Oude Noorden kan het niet anders dan dat de programmering alle kanten uitschiet. Hieronder in vogelvlucht wat je zoal kan verwachten:

Vrijdag 6 oktober
9.00 – 15.00 Scholendag

Zaterdag 7 oktober
9.00 – 17.00 Oogstmarkt
13.00 – 16.00 Rotterdamse Bomencircus
13.00 – 18.00 De grote Feestival familiedag
18.00 – 22.00 oa. Radio Palmera en vuurtent

Zondag 8 oktober
12.00 – 13.00 Muzikale Buurtbrunch
13.00 – 17.00 Doorlopende Workshops
13.00 – 15.00 Theatergroep Ouwe Rotten
15.00 – 15.15 Circus/dans: “The Odd Ones” (work in progress)
15.30 – 19.00 Tango danssalon met Cuartito Azul

Programma per dag

Vrijdag 6 oktober

9.00-15.00 uur Scholendag; Op vrijdag komen er acht klassen van verschillende basisscholen naar het festivalterrein. De kinderen gaan eerst zelf aan de slag bij verschillende workshops en tot slot is er een voorstelling in de grote theatertent met ondermeer korte presentaties van jonge talenten, een kleine capoeira demonstratie en een optreden van meesterjongleur Roel Post.


Deelnemende partijen zijn ondermeer: Kinderparadijs Meidoorn, Rotterdams Volkstheater, SOL, Stichting Groengoed, Cult North, NoordSport, dansschool Demipoint, African Percussion, het Klooster, ’t Winkeltje (CJG). Soraya Sultan, Circunstruction, Got2Groove, Kryiçao, Vocalsz, Zin in Noord,  en nog vele anderen.

Zaterdag 7 oktober

Op zaterdag puilt het Noordplein uit van verschillende activiteiten.

Zoals op alle zaterdagen is er ook op zaterdag 7 oktober Oogstmarkt. Om Feestival ruimte te geven is de markt deels op het Noordplein en deels op de Zaagmolenkade. De Oogstmarkt staat voor Lekker eten en drinken en tal van streekproducten aangeboden door makers uit de regio.

Het Bomencircus zou geen circus mogen heten als er geen muziek, acrobatiek en clown zouden zijn. Tijdens Feestival is er muziek van Padam Padam, circus van Circus KLOMP en boswachter Bos geeft bomenvoorlichting.

Vanaf 13.00 uur zijn bewoners welkom op het het Noordplein  om een gratis boompje te komen ophalen (zolang de voorraad strekt!) tijdens Feestival. Er zijn zo’n duizend kleine boompjes beschikbaar voor in de tuin, de geveltuin, op het balkon, de gemeenschappelijke buurttuin en/of het – binnenterrein. En op = op!
  De bomenactie wordt georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum in samenwerking met Cool Down City en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam: de campagne 20 hectare groen erbij! en Plan Boom gesponsord door de Postcode Loterij. Het milieucentrum streeft samen met Cool Down City naar meer bomen in Rotterdam (www.bomenvoorrotterdam.nl).
Want …: bomen zijn goed voor verkoeling (zeker nu het vaker en steeds warmer wordt in de stad), bomen zorgen voor schonere lucht en voor zuurstof. Kortom: meer bomen = een gezondere stad.Een groot deel van de boompjes komen uit het bomendepot van Cool Down City.

Een buitelend programma met de meest uiteenlopende optredens en workshops. Muziek, dans, circustheater, kinderkunst, capoeira… het komt allemaal voorbij met Feestival. Zoals altijd is Feestival ook dit jaar weer gekoppeld aan het thema van de Kinderboekeweek. Dit jaar is dat “Bij mij thuis”.

Naast presentaties van jonge talenten zijn er optredens van het Jeugdtheater Hofplein, het Cycling Circus, de Tukkers Connection, Afrikaanse dans van Yam Yamo en fantastisch diabolo werk van Jannis & Justin.

Na 18.00 uur is er fantastische muziek van Radio Palmera (met zangeres Isabel Bermejo) en zijn er muzikale ontmoetingen rond en bij de vuurtent. Lees het hieronder.

Tijdens Feestival duikt het Bankstel van de Tukkers Connection op verassende plekken op. Hier kunt u lekker op gaan zitten om even uit te rusten van alle indrukken op het terrein. Of gewoon genieten van het neobarokke meubelstuk dat kijkt, fronst, wenkt, zwijgt, fluistert of gebaart. Links en rechts voelen zich overal thuis en laten zich graag verhuizen. Ze hebben alle wijsheid in pacht maar van koetjes en kalfjes weten ze ook het fijne. Deze canapé voor twee kletst gezellig met u mee!

Het Kinderparadijs is sinds het begin van Feestival zeven jaar geleden met het Rotterdams Volkstheater de trekker van Feestival. Het Kinderparadijs zit in zwaar doordat de financiering vanuit de gemeente dreigt te worden stopgezet. Voor Rotterdam Noord zou dat bijna onvoorstelbaar zijn omdat het Kinderparadijs een vaste waard is binnen het sociaal educatieve wijknetwerk. Op onderstaande link meer info over de huidige situatie en de mogelijkheid om een petitie te tekenen voor het behoud van het Kinderparadijs. Doen!

Doen! Teken de Petitie

Beeldend acrobatiek-theater over het leven en de liefde. Uitgevoerd op, onder en rondom allerlei soorten fietsen. Cycling Circus is een voorstelling van Dutch Acrobats, aangeboden door het Rotterdams Bomencircus.

Het avondprogramma start om 18.00 uur en loopt tot 22.00. De aftrap wordt genomen door Radio Palmera. Dit is een band en muzikantencollectief rond zangeres Isabel Bermejo en gitarist Michailis Michailidis. Het repertoire is een frisse mix van klassiek Latijns Amerikaanse bolero’s tot eigentijdse Spaanstalige klassiekers. Zomerse klanken, een fijne stem en tof gitaarspel.

Yamo-Yamo is een dans- en percussiegroep uit West-Afrika. Zij presenteert: Kishongo, een spetterend Afrikaans drum- en dansspektakel. De Show Kishongo is een harmonieuze en gevarieerde combinatie van dans, slagwerk, snaarinstrumenten, xylofoon en diverse andere Afrikaanse instrumenten. De energetische en flamboyante percussionisten en dansers gebruiken de drum ook als communicatiemiddel, het toont het hedendaags sociale leven in africa met passie, weerstand, vreugde en energie.

Om 22.00 uur is het feestje voorbij en bereiden wij ons voor op de volgende dag.

Zondag 8 oktober

Op zondag is het festivalterrein compact en intiem. Alles gebeurd in en rond de grote theatertent. De marktkramen zijn weg en de boompjes zijn geplant.  Het barretje is open, gedurende de dag wordt het vuur in de vuurtent opgestookt en het is er valt van alles te beleven op het Noordplein:

12.00 -13.00 uur is er een muzikale buurtbrunch in de tent. Actieve wijkbewoners verzorgen een heerlijke brunch. Deze wordt in de tent uitgeserveerd. Iedereen is welkom, de brunch is gratis, maar ook hierbij geldt “op is op”. Tijdens de buurtbrunch zingt zangeres Jacqueline Castro mooie liederen uit haar onuitputtelijke repertoire.

Van 13.00-17.00 zijn er op het plein doorlopend workshops te doen. Zo kun je werken aan “de Grote Familie Kleurbende Installatie”, zijn er circusspelletjes en kun je oefenen met de  Hoola Hoop. Ook zijn er twee niet te missen voorstellingen van Wim Noordegraafs Poppentheater.

Ondertussen is er in de theatertent een doorlopend programma:

Van 13.00-15.00 is er aansluitend de zondagmiddagsoos van theatergroep Ouwe Rotten. Deze vindt normaal gesproken plaats in Buurthuis de Nieuwe Banier maar wordt voor een keer gekoppeld aan Feestival. Het beloofd een speciale editie te worden: Het thema van deze middag is “Verzamelen”. We verzamelen veel in ons leven. Wat wil je houden, wat wil je kwijt?
Met verhalen, gedichten, muziek en dans gaan de Ouwe Rotten op zoek naar verzamelingen en het plezier (of de last) van verzamelen.

De Zondagmiddagsoos is onderdeel van het project Podium Ouwe Rotten dat Rotterdamse 60-plussers hun podiumtalenten laat ontdekken.

Zie ook: podiumouwerotten.nl

15.00-15.15 uur is er een prachtige circus/dans voorstelling van “The Odd Ones”

15.30-19.00 uur sluit Feestival af met een heuse danssalon. Samen met tangostudio Cuartito Azul begeeft het Noordplein zich in Argentijnse sferen.
Altijd al benieuwd naar die poëtische tango uit Zuid Amerika? Dan is deze middag het uitgelezen moment om er met je neus bovenop te staan! De DJ van Cuartito Azul draait prachtige klassiekers van onder meer Orquesta Tipica Victor en Sexteto Romántica Milonguera, met af en toe een uitstapje naar de neo’s van oa. Gotan Project. Om 16.30 start de live muziek door meestergitarist Tim Panman met zijn trio. Buenos Aires ligt voor even aan de Rotte.

Terugblik 2023


Feestival wordt voor de zesde maal georganiseerd en is een initiatief van het Rotterdams Volkstheater en Kinderparadijs Meidoorn.