Muziek op de Rotte 2022 Parts Temp

Muziek op de Rotte is een meerdaagse muzikale carrousel waarin meeslepend klassiek, schurende cross-overs, onweerstaanbare jazz, betoverend gezang, eigenzinnige balkanblues en wervelende percussie moeiteloos hand in hand gaan. Een must see voor iedere muzikale globetrotter!

De afgelopen jaren speelde er onder meer Carel Kraayenhof, Sinfonia, Ntjam Rosie, Benjamin Herman, Artvark met Drums United, Son de Aqui, Giovanca, Zapp4, Zuco 103, Čarlama Orkestar, Spijkers, Samira’s Blues, Koffie, de Kift, Atanga Boom en vele anderen. Maar denk vooral niet dat Muziek op de Rotte alleen een festival van gevestigde namen is. Het biedt jong talent een podium, schuwt het muzikale avontuur niet en wisselt toegankelijke programmering af met minder voor de hand liggende muzikale uithoeken.

Editie 2022

De locatie is aan de Rotte ter hoogte van het Noordplein, naast de Noorderbrug. Een uniek intiem festivalterrein met het hoofdpodium drijvend op het water en het publiek op de kade en houten vlonder. Een soort amfitheater in het hart van het Oude Noorden. Een unieke setting voor een immer verrassende programmering.

De programmering wordt binnenkort bekend.

8, 9, 10 en 11 september 2022

In 2022 zal de vijftiende editie van dit festival plaatsvinden, traditiegetrouw op het tweede weekend van september. De locatie is aan en op de Rotte ter hoogte van het Noordplein, naast de Noorderbrug.


Een terugblik op eerdere edities

Van Braziiaans feest tot authentieke bluegrass, van klassieke kamermuziek tot door een strijkkwartet gespeeld repertoire van Radiohead en van fusion jazz tot gipsy balkan.

Andere artiesten die optraden op het festival waren: Oliver’s Cinema op het programma. Het trio van trompettist Erik Vloeimans, samen met cellist Jörg Brinkmann en accordeonvirtuoos Tuur Floorizoone. Kaapverdiaanse funaná van Tabanka. Een repertoire van Piazolla tot Beethoven uitgevoerd door het Matangi kwartet met special guest bandoneonist Carel Kraayenhof, en eigentijdse jazz van ALEXANDER, Iraanse cross-over van het Jansouz Collective en de onweerstaanbare grooves van Kay Slice.

2021: “Heerlijk was het om weer live muziek te horen, de sfeer was super, iedereen was vooral ontzettend blij dat dit toch maar mooi doorging.”

Ondanks de veel kleinere capaciteit (150) was het een super intieme sfeer. Over de twee dagen zijn er zo’n duizend bezoekers voorbijgekomen.

Muziek op de Rotte Video (facebook)

Rotterdam Chamber Music Society

Jonge musici de kans geven om meer podiumervaring op te doen met kamermuziek. Dit was vijf jaar geleden de drijfveer voor Julien HervĂ©, soloklarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO), om de Rotterdam Chamber Music Society (RCMS) op te richten. In november 2013 gaf de RCMS haar eerste concert en inmiddels zijn er alweer vele gevolgd. Bij de terras editie van Muziek op de Rotte werd de RCMS vertegenwoordigt door twee fantastische muzikanten: Eefje Habraken – viool en Amke te Wies (cello). Ze speelden ondermeer Passaglia van Halvorsen gecombineerd met de Huit Morceaux van Glière en enkele tweestemmige Inventionen van JS Bach.

Mocht u er het gemist hebben hou dan de programmering van de Bergsingelkerk of de kerk in Oud Charlois in de gaten. Het RCMS speelt daar enige regelmaat.

Zapp 4

Zapp4

Een band met de bezetting van een strijkkwartet. Zo laat Zapp4 zich het beste omschrijven. Dit ensemble heeft de afgelopen 25 jaar de hele wereld rondgereisd en deed dat altijd met een eigenzinnig repertoire. Het NRC Handelsblad noemde Zapp4 het meest groovende strijkkwartet. Naast de klassieke podia bezocht het dan ook de meeste jazz/pop podia en festivals. Tegenwoordig treden de heren nog sporadisch op. Wij waren dan ook ongelooflijk blij dat ze voor Muziek op de Rotte weer eens op de planken wilden stappen. Het werd een keuze uit 25 jaar samenspel waarin naast eigen werk ook Zappiaanse bewerkingen van Radiohead en Nirvana voorbij kwamen.

Violisten Jasper Leclercq, Oene van Geel en Jeffrey Bruinsma zullen voor deze keer op cello worden bijgestaan door Jörg Brinkmann

The Balcony Players

The Balcony Players

Violist Monique de Leeuw en accordeonist Ilse Roskam vormen het kloppend hart van de Balcony Players. Zij staan garant voor een muzikaal feest. Samen hebben ze de wereld rondgereisd op zoek naar bijzondere muziek. Zo kwamen ze terecht in zigeunerdorpjes in Roemenië, een oude muziekschool in Bulgarije, een groot carnavalsfeest in Brazilië en de oude cajun kroegen in New Orleans.

Ze deden niet alleen muziekervaring op tijdens hun reizen maar verdiepten zich ook in de muziek door studies aan het conservatorium in Rotterdam, Master in Music in Utrecht en door lessen te nemen bij de grootheden der aarde op het gebied van de Joodse klezmer, zigeunermuziek en Brazilliaanse muziek. Bij de terras editie van Muziek op de Rotte namen the Balcony Players mee op wereldreis. Het was een super begin van de zaterdagmiddag. The Balcony Players speelden bij de terras editie als trio (Moniek de Leeuw – viool, Ilse Roskam – accordeon, DaniĂ«l van Huffelen – contrabas)

LilĂ­an Vieira Grupo

LĂ­lian Vieira Grupo

“O meu Brasil” (my Brasil) heet het programma dat Lílian Vieira Grupo presenteerde bij de terras editie van Muziek op de Rotte: samba en forró. Brazilië door de ogen en beleving van zangeres Lílian Vieira – nostalgie, verhalen en verschillende muziekstromingen uit Brazilië.

Swingend Brazilië wel te verstaan. De samba, funk en choros van Rio de Janeiro, Forró uit het noordoosten en samba de roda uit Bahia. Lilian Vieira en haar band nemen je mee naar hun Brazilië; voor de een geboorteland, voor de ander het land waar ze verliefd op zijn geworden.

Een meeslepend programma was het, vol muziek uit de hoogtijdagen van Elis Regina, Chico Buarque, Luiz Gonzaga, Noel Rosa en Jackson do pandeiro! Het authentieke stemgeluid en charme van Lilian en de meesterlijke band brengen een sfeervolle traditie tot leven waarin vreugde en melancholie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

LĂ­lian Vieira trad eerder op bij Muziek op de Rotte met haar groep Zuco 103 en twee jaar geleden nog met de prachtige samenwerking met het North Sea String Quartet. Fantastisch dat we haar met haar grupo bij deze terras editie te gast hadden!

LĂ­lian Vieira Grupo bestaat uit: LilĂ­an Vieira – zang, Wibaud Burkens – toetsen, Marijn van der Linden – cavaquinho en gitaar, Breno Viricimo – bas en gitaar, Vincent Spitters – drums en percussie

The Switchbacks

The Switchbacks

Eigenlijk stond het Synthpop duo KUZKO op het programma, maar door een Corona besmetting binnen de familie van een van de bandleden moest er vrijdag op stel en sprong een vervangende band gevonden worden. Dat werden de Switchbacks. Zo klomk er onvervalste bluegrass op de Rotte. Een totaal ander verhaal dan Synthpop maar ook erg leuk!

The Switchbacks bestonden uit:

Maurice van den Hoek – gitaar, zang

Tijmen Veelenturf – viool, zang

FLiNK featuring Benjamin Herman

FLiNK featuring Benjamin Herman
(20:45-21:10 en 21:30-22:10)

Arthur Flink gaf eerder met zijn groep FLiNK een vlammend optreden met stomende fusion jazz. Met trompet, bas, drums en het gebruik van samples produceert FLiNK al jaren een energieke sound die aangenaam verwijst naar Donald Byrd, de blues, Miles Davis en het beste van de Brecker Brothers, maar die tegelijkertijd met zes benen in het heden staat…dat wilden we nog wel een keertje terug! Speciaal voor deze speciale editie met saxofonist Benjamin Herman. Het bleek een super combinatie! Het was een waardig slot van deze unieke editie van Muziek op de Rotte 2020.

FLiNK video (facebook)

https://www.facebook.com/muziekopderotte/videos/1748673371960457/

scroll to top