Muziek op de Rotte 2023

Drie dagen muziek op en aan de Rotte in het kloppend hart van het Oude Noorden. Muziek op de Rotte is óók dit jaar een muzikale carroussel van de meest uiteenlopende muziekstijlen. Van uitbundig feest tot breekbare klanken, Rotterdamse jazz tot een “big tropical bang”, van world grooves tot romantisch klassiek, van Kurt Weil tot Olivier Messiaen, van klassieke brass tot rauwe flamenco en van prachtige close harmony tot Anatolische folk. Wat er ook voorbijkomt, het wordt gespeeld met passie en door fantastische muzikanten.

De locatie

In 2023 zal de zestiende editie van dit festival plaatsvinden, traditiegetrouw op het tweede weekend van september.
De locatie is aan en op de Rotte ter hoogte van het Noordplein, naast de Noorderbrug.

Een uniek intiem festivalterrein met het hoofdpodium drijvend op het water en het publiek op de kade en houten vlonder. Een soort amfitheater in het hart van het Oude Noorden. Een unieke setting voor een immer verrassende programmering.

“Heerlijk was het om weer live muziek te horen, de sfeer was super, iedereen was vooral ontzettend blij dat dit toch maar mooi doorging.”

Een weekend om niet te missen!   


Het programma

Vrijdag 8 september

Een virtuoos Rotterdams blazerskwintet met percussie. Jonge muzikanten die de energie en het plezier van Iberia en de Latijns-Amerikaanse muziek op volstrekt eigenwijze weten te vangen en over te dragen. Dit collectief laat een frisse wind waaien door de traditionele brassmuziek. Het verbindt op speelse wijze klassieke muziek met folkloremuziek.

“Jonge musici de kans geven om meer podiumervaring op te doen met kamermuziek.” Dit was vijf jaar geleden de drijfveer voor Julien Hervé, soloklarinettist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO), om de Rotterdam Chamber Music Society (RCMS) op te richten. In november 2013 gaf RCMS haar eerste concert en inmiddels zijn er alweer vele gevolgd. RCMS heeft de Bergsingelkerk in Rotterdam-Noord als een van haar vaste speelplekken.

Lucas Arango Trio staat voor de rijke muzikale melting pot waar Rotterdam trots op mag zijn. Drie flamencoartiesten die je meenemen in ritmes, bewegingen, muziek en stiltes, in de puurste vorm van zang, gitaar en percussie. Flamenco is bij uitstek een muziekstijl waar musici een dialoog aangaan, spontaan en improviserend. Mooi om te zienis hoe de griekse zanger Vangelis Chatzi Giannis zich in 2 jaar tijd als een vis in het water beweegt binnen de flamenco zang. Een fenomeen waar we nog veel van gaan horen. Maar nu dus eerst bij Muziek op de Rotte.

Vier vogels zitten op een dakrand en kijken neer op de stad, op de wijk, op de straat, op het balkon, op de vrouw op het balkon….

De vogels zien in de toekomst en doen voorspellende uitspraken.

In “Why regret life, which is so much like a dream” is het publiek toehoorder en gluurder tegelijk. Ze horen én zien de klanken van John Adams, Olivier Messiaen, the Knack, en Kurt Weill.

Een theatraal concert, waarin het leven wordt gevierd. Mis het niet, het is een eenmalig gelegenheidsconcert.

Uitvoerenden:
Gabby Bakker en Laura Bohn – zang, Tony Roe – piano, Andreas Suntrop – gitaar

Laura Bohn was te horen als soliste met het LA Philharmonic, The Industry (LA), The Mostly Mozart Orchestra (NY), Het Residentie Orkest (Nederland), I Solisti del Vento (België), maar ook bij Operadagen Rotterdam. Daarnaast heeft ze in Nederland ook op het podium van Het Concertgebouw en Het Muziekgebouw gestaan. Gaby  Bakker werkte ondermeer voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Ausdauer muziek + theater, Stichting Frau Bakker e.v.a. Andreas  Suntrop speelt in vele gezelschappen waaronder New Niks, Jasper le Clerq4, teatergroep Aluin, de Rotterdamse Connectie e.v.a. Tony Roe is jazzpianist, ondermeer bekend van zijn groep Tin Men and a Telephone.
De vier muzikanten werkten eerder samen in het kader van het O-Festival.

Zaterdag 9 september

Mainport Barbershop Singers (MBS) is een enthousiast en ambitieus close harmony mannenkoor dat vooral in de Barbershop stijl zingt, een 4-stemmige a-capella zangstijl met veel aandacht voor presentatie. De Mainport Barbershop Singers behoren tot de top in Nederland en maken van ieder optreden een feest! Ze repeteren gewoon in Rotterdam Noord, iedere donderdag onder de Hofbogen, maar voor Muziek op de Rotte komen ze graag naar buiten. Altijd weer fantastisch om ze erbij te hebben!

Jos Valster (saxofoon en klarinet) en Hardmoed Grefe (Contabas en cello) gaan op muzikaal avontuur op de camping van Muziek op de Rotte.

Jos Valster is bandleider van de Tentband en hoofd herrie van ondermeer het  Wereldcircus van het Rotterdams Volkstheater. Hardmoed Grefe is voormalig bassist bij het Rotterdams Philharmonisch. Jos en Hardmoed zijn vrienden voor het leven en wij zijn superblij dat ze even komen buurten bij Muziek op de Rotte.

Querencia is een Rotterdamse formatie die in 2020 is opgezet door drie muzikanten en een schrijfster die allen naam hebben gemaakt in compleet andere hoeken van de muziek- en schrijfwereld. Zo combineert Querencia afro-beat met jazz, pop en reggae om zo haar verhalen tot leven te brengen tijdens de energieke en inspirerende liveshows. In 2021 verscheen de debuut-EP genaamd ‘’First Flight’’ op alle grote streamingdiensten. Met het nummer ‘’Dedication’’ won de band vervolgens de ‘’Open Up Rotterdam’’ talent-award. Querencia staat voor het combineren van stijlen en genres zoals deze nog nooit zijn gehoord. Luisteraars worden meegenomen op een onverwachte reis die muziek heet, vol met verrassingen, lessen en bovenal een flinke portie dansbaarheid. De band is bezig met het schrijven en opnemen van haar debuutalbum, wat in de lente van 2023 zal verschijnen. In de loop daarnaartoe zal de band verschillende singles uitbrengen. Ze nodigen ons nu uit om mee te gaan op avontuur.

Paulo Bouwman is een bekend gezicht bij Muziek op de Rotte. Hij begeleide al eerder Kaapverdiaanse zangeressen als Melissa Fortes en Yorlenie Delgado. Dit keer komt hij met zijn eigen band: Morabeza. Dit staat voor de Kaapverdiaanse gastvrijheid. En dat straalt de band Morabeza met iedere vezel uit. Prachtige Kaapverdiaanse muziek door virtuoze muzikanten en onverwachte gasten. Iedereen is uitgenodigd! Wij zijn er in ieder geval bij .

 Een drijvende kracht, dj en selector binnen het Vibrasom Collective. Nick is een sonische ontdekkingsreiziger die je meeneemt op een betoverende reis door de ritmische landschappen van de wereld. Zijn eclectische selectie, variërend van Afrobeat tot Braziliaans, Cumbia en Jamaicaanse riddems, overstijgen muzikale grenzen en brengen tropische grooves naar elke dansvloer.

FLiNK is fris, FLiNK is verrassend, FLiNK is anders. Drie muzikanten
vertellen met hun diepe groove, heldere melodische lijnen en elektronische soundscapes een uniek, opzwepend en tegelijkertijd soms melancholisch verhaal. Het is het resultaat van het jarenlang finetunen van een sound die jazz, hiphop en dub naadloos combineert. De unieke muzikale talenten smelten op het podium samen tot iets bijzonders. Met hun afwisselende en energieke sound krijgen ze elk publiek enthousiast.

In 2019 verscheen FLiNK’s goed ontvangen debuutalbum IT’S DANGEROUS op het Dordtse label Social Beats. In maart 2023 verscheen de nieuwe plaat: PRIORITIZE. ANDRE DADI over PRIORITIZE: “Rauw, melancholiek, stevig, hartverwarmend, maar ten alle tijde oprecht.”

FLiNK IS: ARTHUR FLINK: TROMPET//SATINDRA KALPOE: DRUMS//LUCIANO POLI: BASS

‘’Born out of a love for sample-hiphop and neo-soul’’. Dat is de grondslag van de Rotterdamse R&B-band Dragonfruit and they are back! Na hun debuutalbum ‘’Gears of the Giant Machine’’ keert Dragonfruit terug met hun EP ‘’Honeymoon Phase’’. Aan de grondslag van deze plaat ligt een verlangen naar extase en geluk; in de liefde, in het leven en in de nacht. Dit is verpakt in een genre bending mix die een knipoog geeft naar de bouncy drums van Mac Miller, de flow van Amber Mark en de energie van de dikke clubbangers van KAYTRANADA. Laat Dragonfruit je meenemen naar een ander universum waar je lichaam beweegt op hard-hitting beats en de betoverende stem van leadzangeres Danique van der Vlugt je laat wegdromen.

Lo Poloko is een eclectisch muzikanten collectief dat welliswaar zijn wortels heeft in de Mexicaanse, Chileens, Spaanse, Italiaanse en Portugese culturen maar dat gewoon is ontstaan in Rotterdam West. Latin muziek mag dan de de kern van de zaak zijn, in hun muziek zijn ze immer op zoek naar nieuw geluid en husselen ze talloze muzikale stijlen in de “Lo Poloko Machine”. Rock, Ska, Cumbia, Reggae, Balkan, Dub…ze omarmen ze allemaal en smeden er een unieke muzikale amalgaam van, de “Big Tropical Bang”. In het de herfst van dit jaar komt hun nieuwe album uit, “Living la Covida Loca”. Bij Muziek op deRotte krijgen wij er vast een voorproefje van te horen.

Zondag 10 september

Met zijn sterke internationale line up met muzikanten uit verschillende culturen staat f-LUID garant voor  optredens waarin de wortels en de muzikale wegen die de muzikanten hebben afgelegd worden weerspiegeld. Hun unieke geluid bevat elementen van Zuid Amerikaanse tango, pop, rock, jazz en folklore. Het toont de kracht van het samenvoegen van verschillende werelden en daarmee de wereldwijde sociale verschuivingen in de kunst. Het concept van vloeibaarheid verkennen zij op verschillende manieren, De muzikanten spelen meer allen dan één instrument en bezingen en vermengen hun wisselende ervaringen en achtergronden.

f-LUID bestaat uit:

f-LUID bestaat uit:
Bárbara Varassi Pega – piano, arrangements, compositions
Gerardo Agnese – bandoneon, electric guitar, arrangements and compositions
Inês Kosters Miranda – voice and oboe
Burcu Ramazanoğlu – violin
Benjamin de Boer – bass guitar and double bass
Manel Chust Torres, drums and percussion

Argentijnse tango is een magische dans door het subtiele leiden en volgen en de open muziekinterpretatie. Een sociale improvisatiedans met veel variatie in prachtige vormen, en waar contact en plezier centraal staan. Bij Dansschool Cuartito Azul aan de Schoterbosstraat dansen ze deze prachtige dansvorm het hele jaar door. Bij Muziek op de Rotte zijn ze erbij met deze tango middag. Tussen de sets van f-LUID door wordt er de mooiste tangomuziek gedraaid. Ook een dansje wagen?.

Ruwhel Emers geboren 1993 op Bonaire is een Rotterdamse rapper, songwriter en organisator. Hij combineert HipHop met Blues, Jazz en Caribische sounds om zijn verhalen tot leven te brengen tijdens de liveshows. Hij bracht in 2019 zijn album & theatershow ‘Zondes van een kind’ uit. Daarvoor was hij onderdeel van hiphopformatie ‘watwatis’ waarmee hij meerdere ep’s en albums heeft uitgebracht. Ruwhel staat voor energieke, emotionele en swingende liveshows. Samen met zijn ‘Bigi Blues Band’ won hij hiermee in 2022 De Grote Prijs van Rotterdam.

Rotterdammer Jan van Duikeren behoort al jaren tot de meest toonaangevende trompettisten van ons land. De indrukwekkende lijst samenwerkingen bevat namen als Candy Dulfer, Paul Weller, Dr John, Dr Lonnie Smith, Di Rect, Joe Jackson, Jazz Orchestra of the Concertgebouw en vele, vele anderen. Voor zijn recente ballad album Short Stories ontving hij vorig jaar maar liefst twee Edisons. Wat blijkt nu? Jan woont ook nog op de Bergse linker Rottekade! Hoogste tijd dus om hem met zijn band naar Muziek op de Rotte te halen.

Van Jan van Duikeren’s Fingerprint  verscheen afgelopen april het album Pleasure as Usual, waarover hij zelf zegt: Na twee jaar lockdown ( en een bekroond ballad album) wilde ik gewoon weer lekker spelen, grooven en hangen met mijn muzikale vrienden. Het resultaat mag er zijn; het speelplezier spat ervan af. Op 10 september is dit all-star collectief eindelijk bij muziek op de Rotte te horen: Jan van Duikeren-trompet, Tom Beek-tenor sax, Salle de Jonge-drums. Timothy Banchet-toetsen, Hugo den Oudsten-basgitaar.

Dit wordt de CD presentatie van de eerste CD van percussionist en (oud) Noordenaar Nique Cuentin. Ook Nique speelde al vaker bij Muziek op de Rotte, ondermeer samen met Latin grootheid Gerardo Rosales en de Rotterdamse cumbia band Yacumba. Maar nu dus met zijn eigen project. Samen met de Colombiaanse zanger Alberto Caicedo en meesterpianist (en docent WMDC) Thomas Butchner staan zij voor een avontuurlijk en swingend Latincollectief met spetterende percussie, fantastische zang en heerlijk trombonepartijen. Een bijzondere primeur!

De Amsterdams Turkse actrice Meral Polat heft al een lange staat van dienst en bracht onlangs het prachtige album Ez kî me (Wie ben ik) uit. Volstrekt eigen muziek en verhaal dat wij graag laten horen en zien bij Muziek op de Rotte 2023. Het is precies de eigenheid die wij graag laten zien op het drijvende podium. Het Meral Polat Trio voert je mee langs een meanderende reis langs hedendaagse Anatolische folk, Koerdische klanken én de wortels van de blues. Aards, hoopval en zielsnijdend. Met eigen teksten en gedichten uit de poëtische nalatenschap van haar vader (Ali Ishan Polat) onderneemt het trio een louterende zoektocht en vertolken ze de liefde, vitaliteit en melancholie van het hart. In indrukwekkend afsluitend concert van drie intense dagen op de Rotte.

Terugblik