temp tester Dorpsplein 23

Het weekend van 9 en 10 december is het feestelijke startschot van een activiteitenplein dat van januari t/m juni 2024 op de Marconistraat te vinden zal zijn. Met muziek, dans, circustheater, workshops lekkere wereldhapjes en andere zaken worden het mooie dagen voor jong en oud.

De programmering is voor een belangrijk deel van groepen en artiesten uit de omliggende wijken én de Silja. De catering wordt verzorgt door buurtbewoners in nauwe samenwerking met bewoners van de Silja. Naast het beleven van een supergaaf programma voor jong en oud zijn deze dagen ook bedoeld als ontmoeting en om oude wensen en nieuwe plannen van bewoners te inventariseren.

Dorpsplein Marconistraat Zaterdag 9 en zondag 10 december 2023 van 12.00-21.00 uur.

Dorpsplein Marconistraat
Zaterdag 9 dec van 12.00-21.00 uur
Zondag 10 december van 12.00-21.00 uur
Locatie: Marconistraat (tegenover nr 52)

Dorpsplein Marconistraat is een samenwerking van actieve buurtbewoners, lokale initiateven, sociale ondernemers en het wijknetwerk. Aanleiding is het schip de Silja dat in de zomer van 2023 is aangemeerd in het M4H gebied aan de Marconistraat. Een boot met ongeveer 1400 kinderen, mannen en vrouwen die een verblijfsvergunning hebben en in afwachting zijn van huisvesting binnen de regio. Doel is om het braakliggende oude rangeerterrein tussen de boot en Oud Mathenesse tijdelijk om te toveren tot een fijne plek waar oude en nieuwe bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen spelen en nieuwe plannen kunnen worden gemaakt. Het is een gezamenlijk proces. Mensen worden uitgenodigd om ideeën aan te dragen en ter plekke wordt er bekeken of er mogelijkheden zijn om een en ander uit te voeren, op het Dorpsplein of elders in het gebied. Alles staat en valt met de inzet van de bewoners zelf.

programma uitgelicht

Talal Fayad en Oriol Marès

Talal Fayad en Oriol Marès vormen samen een cross-over duo met verschillende culturele achtergronden: Talal is een Syrische oud-speler en componist, en Oriol is een latin-jazz klarinettist en componist uit Barcelona.

De twee musici zoeken in hun muziek naar een gemeenschappelijk geluid door middel van hun eigen arrangementen en composities, waarbij elk van hen de ander uitnodigt uit zijn muzikale comfortzone te stappen. Het resultaat is avontuurlijke muziek waar je klassiek, jazz en latin in terughoort.

Talal en Oriol werden uitgenodigd op prestigieuze festivals als de Vredesweek, het Grachtenfestival en het Utrecht Chamber Music Festival. Als geselecteerde muzikanten van het Grachtenfestival 2023 waren zij te horen op radio NPO2 én er volgde een tournee door Spanje.

Duo Dodo

Goochelaar: je zal het maar zijn. Het overkwam Chris Bordet en Woedy Woet. Tegen de klippen op vechten deze twee merkwaardige vogels voor hun bestaansrecht. Verwacht een mix van onnavolgbaar goochelwerk, onvervalst illusionisme en druipende zeepbellenkitsch. Duo Dodo brengt goocheltheater op leven en dood.

Omar Ka & Friends

Omar Ka (Senegal) komt van de nomadische Fulani uit Senegal en heeft ook roots in Niger. Fulani-gemeenschappen zijn traditioneel vee-hoedende nomaden en hebben zich gevestigd in Kameroen, Niger, Mali, Guinee, Senegal en Nigeria. Waar ze ook gingen, ze ontwikkelden kenmerkende culturele praktijken en muziekstijlen. Met zijn unieke excentrieke stemgeluid laat Omar Ka vrijwel niemand onberoerd. Omar Ka & Friends is zijn muzikale maatjes die een mix brengen van aanstekelijke funky Afrikaanse beats waarbij stilzitten onmogelijk is. Traditionele instrumenten als de kamale n’goni (Afrikaanse harp) en djembe aangevuld met drums, basgitaar, gitaar staan garant voor een eigenzinnige en energieke sound.

Showband Oud Mathenesse

Showband Oud Mathenesse, officieel ‘Drumband en Majorettepeloton Oud-Mathenesse Rotterdam’ verschilt van andere brassbands en fanfareorkesten doordat de formatie beperkt is tot slagwerkinstrumenten (basdrums, cymbels en snare drums) Lyra’s, Xylophones en dwarsfluiten. Sinds kort is de showband zelfs uitgebreid met een toetsenist.

Showband Oud Mathenesse uit Rotterdam is een vereniging die is opgericht in 1968.

Tot op de dag van vandaag is het doel van de band het beoefenen en uitvoeren van muziek in een gezellige sfeer en deze ten gehore brengen aan divers publiek. Vanaf 2009 staat de amateurs Showband onder de professionele leiding van dirigent en artistiek leider Ed van Gelder. “Een dag staan we in een bejaardenhuis, de andere dag bij Avondvierdaagse en de volgende dag op een straatparade. Het is altijd weer een uitdaging”, aldus Ed van Gelder.

Kidzzfamily

Spangen is de bakermat van veel muziektalent. Broederliefde, Americo Britto en  Tabanka zijn daar mooie voorbeelden van. Maar het staat niet stil, de nieuwe garde komt eraan: The Kidzzfamily. Hou ze in de gaten. De nieuwe garde timmert hard aan de weg, hun repertoire groeit gestaag!

The Odd Ones

The Odd Ones is een acrobatiekvoorstelling over anders zijn en de sociale dynamiek die nodig is om verbindingen te leggen tussen drie sterk verschillende mensen. De moeilijkheden en de sterktes, het onaantrekkelijke en onbegrijpelijke komt samen met het verbazingwekkende unieke. Drie sterk van elkaar verschillende mensen met verschillende manieren van communiceren zullen zich langzaam door de sociale dans navigeren om mensen die anders zijn dan zijzelf te begrijpen, met hen te communiceren, van hun te leren, en zelfs van het gezelschap te genieten.

Paulo Bouwman & Friends

Altijd een verassing met wie gitarist Paulo Bouwman komt opdagen als wij hem vragen, maar het is altijd goed. Hij brengt ons Kaapverdiaanse muziekstijlen als morna, coladera, funana en batuque, maar uitstapjes naar Latijns Amerika zoals de Samba en Bossa Nova en de Son kunnen maar zo voorbijkomen. Dit alles door vier Kaapverdiaanse muzikanten die hun sporen zowel nationaal en internationaal hebben verdiend. De muziek is zowel opzwepend en dansbaar als melancholisch.

In januari start het Dorpsplein met een ijsbaantje en aansluitend zullen er vervolgens tal van andere activiteiten worden uitgevoerd op het gebied van sport, spel en cultuur.

Maar bovenal streeft Dorpsplein Marconistraat ernaar om een gastvrije ontmoetingsplek te zijn voor buurtbewoners, initiatieven van de wijken Oud Mathenesse, Spangen, Bospolder- Tussendijken én de nieuwe bewoners die (nu nog) op het schip de Silja wonen.

Dorpsplein Marconistraat

Zaterdag 9 en zondag 10 december 2023 van 12.00-21.00 uur
Locatie: Marconistraat (tegenover nr 52)

Dorpsplein Marconistraat is een samenwerking van: Actieve bewoners, Welzijnscoaltie Delfshaven, Stichting Mano, Stichting Pauw, Krill Architecten, COA, Grounds, Rotterdams Volkstheater en de Gemeente Rotterdam