Weergaloos Charlois 2022

Op 24 en 25 september komt Charlois samen in het Karel de Stoutepark. Weergaloos Charlois geeft een uniek inkijkje in wat er reilt en zeilt op cultureel gebied. Muziek, dans circustheater, workshops, kampvuur, lekker eten en drinken, je kan het dit weekend allemaal vinden in het leukste parkje van Zuid.

Op het programma staan onder andere het Omar Ka Orchestra, het Jansouz Collective, Kampvuur verhalen door Kampvuur Rotterdam, Bada Boooom Brass, Ripa na Tulipa, circustheater van SusannaXLuna & Harvey, Lux Lanterna (vuurshow), Javaanse muziek en dans van Jawa Mix en nog veel meer. Het beloven prachtige dagen te worden.

Ook leuk is dat dit de eerste keer is dat de nieuwe theatertent van het Rotterdams Volkstheater zal worden ingezet.

Het programma is inmiddels bekend! Kijk onderaan deze pagina.

In 2019 en 2020 is hard gewerkt aan de nieuwe theatertent maar los van een aantal proefopstelling nog nooit ingezet door de coronatijd. Nu mag het dan eindelijk en gaan wij kijken hoe het voelt, klinkt en werkt!
De primeur is aan Weergaloos Charlois!!

Programma

*) de genoemde tijden kunnen nog een beetje verschuiven.

Zaterdag 24 september

Kleurbende, Hogedrukgebied, Bibliotheek (voorlezen), Circusspeelplaats 

Showband Oud-Mathenesse is een groep mensen in de leeftijd van 10 (music kids) tot 70 jaar die met veel enthousiasme hun muziek uitoefenen. Ze repeteren wekelijks in buurthuis “de put” om muziek en shows te oefenen.

Showband Oud Mathenesse is een beetje een vreemde eend in de bijt bij Weergaloos Charlois omdat ze helemaal niet uit Charlois komen. Dat komt doordat de Jong Euroband uit Pendrecht op het laatste moment de fanfare niet bij elkaar kon krijgen tot ieders spijt. Mocht je echter zin krijgen om ook mee te doen, na het horen van Showband Oud Mathenesse, dan kun je dus gewoon in Charlois terecht om mee te spelen in een heuse fanfare (euroband.nl).

Is zangeres en cafe eigenaresse van Cafe de Spiegel aan de Katendrechtse Lagendijk 482. Zij kon alleen vroeg in het programma want aan het einde van de dag gaat het cafe weer open. We zijn superblij dat zij bij Weergaloos Charlois van de partij is!

Wendy Teixeira is een Rotterdamse artiest met Kaapverdiaanse roots: als verhalenverteller, zangeres, instrumentalist, componist, schrijfster en dichteres vertaalt zij haar passie voor muziek in veel vormen en op verschillende instrumenten. Zij laat zich inspireren door gerenommeerde artiesten maar heeft door haar unieke verhaal ook een eigen sound. Bij Weergaloos Charlois komt Wendy samen met meestergitarist paulo Bouwman

Vijftien jaar geleden begon Susanna (Paavola) met aerial acrobatics bij een klein jeugd circus. Daar ontdekte ze de cyrwheel en het was liefde op het eerste gezicht. Ze gebruikt haar danstalent en muzikaliteit om een nieuw beeldtaal te ontwikkelen. Een meeslepende voorstelling vol spanning en onverwachte wendingen.

Bij Weergaloos Charlois werkt Susanna samen met violiste Luna.

Het Mascaro-Paes Duo brengt een organische mix van Brazilliaanse muziek, Europese jazz en world music. Ze spelen sprankelende arrangementen vol swing en imrovisatie.
Paulinho Paes: Gitaar
Luis Mascaro: Viool

Spetterende Batucada gebracht met een een tomeloos speelplezier. Ripa na Tulipa is een Brazilliaans samba ensemble dat is opgericht in 2020. U heeft ze misschien gezien in de parade op Koningsdag van “Het Park naar Hefpark”. Toch gemist? Bij Weergaloos Charlois heeft u een nieuwe kans!

Link naar facebook

Roots muziek uit alle windstreken. Omar Ka ( Senegal) komt van de Fulani. De nomaden van West Afrika met een rijke muziektraditie.  Met zijn excentrieke stemgeluid laat hij niemand onberoerd.

Het Omar Ka Orchestra is een groep vrienden en brengt een mix van aanstekelijke funky Afrikaanse beats waarbij stilzitten onmogelijk is.

Traditionele instrumenten als de Kamale n’goni ( Afrikaanse harp) en djembe aangevuld met drums, basgitaar, gitaar en trompet staan garant voor hun eigenzinnige en energieke sound.

In Charlois heb je Kampvuur Rotterdam. In de afgelopen jaren zijn er meerdere kampvuren geweest in Charlois, die door kampvuur Rotterdam werden georganiseerd. Niet zomaar een vuurtje, maar vuur met verhaal, muziek en ontmoetingen die ontstaan wanneer je met z’n allen rond een kampvuur zit. Het hout werd gesprokkeld door buurtbewoners en iedereen nam wat te eten en te drinken mee. Bij Weergaloos Charlois konden wij niet om het kampvuur heen en hebben geïntegreerd in het festival. Wij eindigen de eerste dag met een heerlijk vuurtje, verrassende optredens en een afsluitende vuurshow.

Muzikale intermezzo’s van o.a. Ripa Na Tulipa (batucada), Paulinho Paes & Luis Mascaro 
Omar Ka en Michiel Moerkerk, Wendy Teixeira, en:  

Lux Lanterna brengt je een vurige reis rond de wereld. Gloeiend spectaculaire acrobatiek & opvlammende jongleerkunsten zullen na afloop op je netvlies gebrand staan!
Sanne Deinum en Richie Martis

Zondag 25 september

Urban danser Stefan Seedorf en circusartieste Melody Nolan gaan in “On the Move” het artistieke avontuur aan om met twee verschillende disciplines één taal te gaan spreken.  Het resultaat: een magische voorstelling! Ze zweven over de vloer, duiken op op onverwachte plekken en vliegen door de lucht. Zo vertellen ze over zichzelf, elk met hun eigen taal. Zal het ze lukken elkaar beter te begrijpen?
On the Move is een productie van Tall Tales Company

Dit gitaarduo, zal je meenemen naar zuid Spanje met hun prachtige Flamenco muziek. Anoush Saadat & Vicente Santiago hebben elkaar ontmoet in Rotterdam tijdens hun opleiding bij het WMDC.

Youtube link

Waarom nemen mensen danslessen? Dat vroegen ze zich af bij AcroFitt. Mensen doen het om te ontspannen, te ontmoeten en om plezier te maken, bezig te zijn met dingen waar je blij van wordt. Dansen gaat over de relatie tussen jou en de muziek, het stimuleert je verbeelding en heeft een positieve werking op lichaam en geest

En het fantastische is dat iedereen kan dansen? Kom kijken naar de AcroFitt Dance voorstelling en voor je het weet sta je ook te dansen! AcroFitt Dance Studio is gehuisvest aan de Texelsestraat 18.

Voor Weergaloos Charlois komt Jawa Mix ondermeer met hun prachtige dansgroep Kridå Budåyå. stichting Jawa Mix zet zich al 15 jaar met tomeloze energie ervoor in om de Javaanse culturele traditie in ere te houden en over te dragen aan de nieuwe generaties.

Wij Circulair ging de afgelopen maanden in gesprek me bewoners van Oud Charlois. Bij Weergaloos Charlois hebben zij op zondag een huiskamer in de grote tent waar je in gesprek kan gaan over de buurt. Over de mooie zaken en over wat er beter kan. Op de bank bij Wij Circulair komen een paar bewoners aan het woord die al eerder zijn geïnterviewd door Wij Circulair. Gastheer van de Wij Circulair huiskamer is Calvin.

Badaboooom Brass kopert er lekker op los in New Orleans Brass stijl. Lopend, zittend en swingend, We feel like funkin’ it up!

Tom Geller- Trombone & Vocalen
Rodrigo Schlappi-Sousafoon
Polle van Gijzel-Drums
Dick Ronteltap-Saxofoon
Bram van der Glind-trompet

link naar youtube

Khorshid Dadbeh (tanbour), Davide Fortugno (live electronic/modular) en Sepand Dadbeh (Oud, Tanbour) vormen het Jansouz Collective, opgericht in 2012. Het Collective is genaamd naar de grootvader van Korshid en Sepand die in Iran een bekende zanger was en een vertegenwoordiger van de Iraanse traditionele muziek. Het Jansouz Collective koestert deze geschiedenis maar schuwt de eigentijdse invloeden niet van de inspirerende artistieke samenleving die hen omringt.
Zo ontstaat een boeiend muzikaal verhaal van muzikanten die zich loswerken van hun klassiekers om al zoekend nieuwe werelden te ontdekken.

Zaterdag programma (klik voor uitvergroting)
Zondag programma (klik voor uitvergroting)

scroll to top