Werelds Delfshaven 2022

2 en 3 juli barst het na twee jaar stilstand weer los in Delfshaven. De twaalfde editie van Festival Werelds Delfshaven! Een duizelingwekkende culturele caroussel, samengesteld uit de schatkamers van Rotterdam.

Update: Op zondag 20 november 2022 sluiten wij het jaar af met een wintereditie bij Podium Grounds.

Met deze editie Afrobeats van Kadogo 1er, onweerstaanbare Kaapverdiaanse funan√° van Tabanka, energieke urban soul van Dragon Fruit, eigenzinnig circustheater, accordeonvirtuoos Simone Battosso, batucadagroep Ripa na Tulipa, traditionele fanfare, vurige dans, workshops, zinsbegoochelend straattheater, een onweerstaanbaar Latinfeest met het Gerardo Rosales quintet en nog veel meer!

zaterdag 2 juli 2022
zondag 3 juli 2022

Werelds Delfshaven vermengt als geen ander culturele tradities met eigentijdse stromingen. Het toont de culturele roots, maar geeft ook volop ruimte aan jonge makers die weer met de traditie aan de haal gaan. Het is een culturele spiegel van de stad.

Werelds Delfhaven

Het festival is gratis te bezoeken op zaterdag 2 juli van 13.00u tot 23.00u en zondag 3 juli van 13.00u tot 22.00u.

Een nieuwe locatie

Werelds Delfshaven is dit jaar op een nieuwe locatie: het parkeerterrein en het parkje waar de Pieter de Hoochweg grenst aan de Westzeedijk wordt voor dit weekend omgetoverd tot een eigenzinnig en kleurrijk festivalterrein, het kloppend hart van een programma vol muziek, dans en theater. Heb je behoefte aan een beetje rust, dan kun je je 50 meter verderop onderdompelen in de lommerrijke muzikale tuin van Grounds, met lekker eten en drinken en verrassende optredens.

Programma

zaterdag 2 juli van 13.00u tot 23.00u

Wereldpodium

L’Chaim 13:50-14:40

De zes rasmuzikanten van L‚ÄôChaim trekken door de wereld en vieren het leven in al zijn diversiteit en veelkleurigheid. Hun nummers – een mix van eigen werk en traditionele stukken – gaan verder dan de aanstekelijke balkanmuziek waarop ze ge√Įnspireerd zijn. Invloeden uit Zuid-Europa, Oost-Europa en het Midden-Oosten sijpelen erin door. Het experiment wordt niet geschuwd en de zang is in meer dan 8 verschillende talen. Na het succes van het debuut ‚ÄúGipsy Trouble‚ÄĚ in 2011 verscheen in mei 2015 het tweede studioalbum van L‚ÄôChaim, genaamd “Animal Bazaar‚ÄĚ, ditmaal ook op vinyl.

EPM Holanda (Choro school) 15:40-16:00

De seizoensafsluiting van de Choroschool vormt de start van Werelds Delfshaven 2022 in de tuin van Grounds. Nu op dit podium een tweede sessie. Verwacht een mega jamsessie van de leerlingen en docenten (en meld je tot slot gelijk aan voor het volgende cursusjaar).

Choromuziek is een muziekvorm die in 19e eeuw in Rio is ontstaan door samensmelting van Europese dansmuziek en Afrikaanse ritmes. In 2012 is de eerste Europese afdeling van De Escola port√°til de M√ļsica (draagbare muziekschool; EPM) uit Rio de Janeiro geopend in Rotterdam.

Son de Aqui 17:30-18:30

Deze zeskoppige wereldmuziekband speelt een moderne mix van Zuid-Amerikaanse stijlen waarbij je niet stil kan blijven staan! Met Roots uit Mexico City brengt frontman Leonardo Prieto gegarandeerd een feestje naar Werelds Delfshaven.

Geel 19:45-20:30

Geel is een Rotterdamse artiest wiens muziekstijl wordt bestempeld als conscious rap: Hiphop- en Trap-beats gecombineerd met indrukwekkende flows en diepere betekenis die je meenemen in zijn belevingswereld in de huidige maatschappij.

Tabanka 21:45-22:45

Tabanka brengt een eigen, hedendaagse interpretatie van de funan√°, tegenwoordig d√© populaire dansmuziek van Kaapverdi√ę. Deze jonge, frisse groep uit Rotterdam staat garant voor een feestelijke en stomende show waarbij stilzitten bijna geen optie is. Dat wordt dus d√© grote uitdaging bij deze terraseditie! Belangrijke Inspiratiebron voor Tabanka is de oudere garde Kaapverdiaanse artiesten zoals Code di Dona, Bulimundi, Am√©rico Britto en natuurlijk Bitoni.

De groep speelde met veel succes op festivals als Oerol, Down The Rabbit Hole, Zwarte Cross, Copacobana, Ottertrotter, Gentse Feesten, en nog veel meer… (FdS)

https://www.youtube.com/watch?v=cipu_QXjA7w

Het plein

Showband Oud-Mathenesse 13:00-13:15

Doordat het gebruik van enkel slagwerk, lyra’s, xylofoons en dwarsfluiten is Showband Oud-Mathenesse uniek te noemen in de wereld van de brassbands en fanfare-orkesten. Los van deze bezetting is het gegeven dat ze al 52 jaar (!) bestaan toch ook het vermelden waard. Wij zijn heel blij op dat zij Werelds Delfshaven komen openen!

Dancedream 13:40-13:50 / 14:45-14:55 / 15:25-15:35

Prachtige Chinese volksdansen is wat Dancedream brengt. Drie dansen brengen ze en iedere dans met een aparte klederdracht. Het is een kleine greep uit hun repertoire dat over een periode van inmiddels 15 jaar is opgebouwd, gewoon in het Oude Westen van Rotterdam.

Fabuloka  19:00-16:20

Twee mensen leven in en om een 5 meter grote metalen constructie. Beiden hebben een droom die het stel uit elkaar lijkt te drijven. Totdat ze door een onverwachte letterlijke wending weer dichter bij elkaar komen.Het verhaal wordt verteld met woorden, partneracrobatiek, jongleren, mime, bizarre uitvindingen, luchtacrobatiek en zelfgemaakte (deels) live muziek.

Tanushri dance sensation 17:20-17:30

Deze Indiase dansschool verzorgt danslessen in de Indiase klassieke dansstijl Bharata Natyam en de moderne stijl die bekend staat als Bollywood dans. Bij Werelds Delfshaven geven zij een korte presentatie van deze rijke danscultuur.

Bellyssima buikdansschool 19:15-19:30 & 21:15-21:30

Dansles hoort een uitlaatklep te zijn waar je naast leren dansen, je ook weer op kunt laden, je humeur kan verbeteren, trots bent op jezelf, fit blijft en dat ook nog eens in het fijne gezelschap van anderen. Bij dansschool Bellyssima komt dit allemaal samen en dat is te zien. Het plezier spat er vanaf! Tweemaal bij werelds Delfshaven

010 HipHopdans 19:30-19:45 & 21:30-21:45

010HipHop is een urban dansschool die lesgeeft in Afro, Hiphop, Breakdance en freerunning vanaf 6 jaar oud. Volgens de oprichters is dans niet alleen een kunstvorm maar ook een manier om jezelf beter te leren kennen, te ontwikkelen en te uiten. Aan hun shows te zien gaat dat hartstikke goed.

Parkpodium

Trisno Soeworo 13:20-13:40 / 15:00-15:20

De gamelanmuziek kreeg onlangs de eervolle titel van cultureel erfgoed. Dat is mede te danken aan verenigingen als stichting B.A.R.R. Een Javaans Surinaamse vereniging die met hun gamelanorkest Trisno Soeworo deze traditionele muziek en dans koestert en doorgeeft aan jongere generaties. Iedere zondagmiddag in Buurthuis Schiemond komen ze samen.

Forró das Flores Trio 16:20-17:20

Dit trio van geweldige wereldvrouwen, muzikanten die toevallig in Nederland wonen maar geen grenzen kennen. Met accordeon, bombo, triangel en zang weten ze met speels gemak muziek te maken waarbij je niet stil kan blijven zitten. Bereid je voor op een concert waar de stijlen Forró, coco, xaxado, baião, xote en arrasta-pé over elkaar heen buitelen.

Kidzzfamily 18:45-19:00

Spangen is de bakermat van veel muziektalent. Broederliefde, Americo Britto en Tabanka zijn daar mooie voorbeelden van. Maar het staat niet stil, de nieuwe garde komt eraan: The Kidzzfamily. Hou ze in de gaten.

Susanna Paavola 19:05-19:15

Nomy is a contemporary circus solo from Susanna Paavola. The performer is accompanied by 15 kilograms of pure steel and pvc shaped to a ring.

Cyr wheel as her discipline she takes the audience for a ride through moments of suspense, control and the loss of it.

The scene you are invited into seems to be inside the performer‚Äôs head. It is full of choices and wishes; an on-going battle of being in control and wanting to let go. Sometimes the metal wheel seems to take full control over the speed and direction. Other times it’s the artist.

Inside this world she looks for her autonomy, trying to find the balance with the wheel.

Wendy Teixeira & band 20:45-21:15

Wendy Teixeira is een Rotterdamse artiest met Kaapverdiaanse roots: als verhalenverteller, zangeres, instrumentalist, componist, schrijfster en dichteres vertaalt zij haar passie voor muziek in veel vormen en op verschillende instrumenten. Zij laat zich inspireren door gerenommeerde artiesten maar heeft door haar unieke verhaal ook een eigen sound. Die brengt ze bij werelds Delfshaven.

Grounds tuin

EPM Holanda (Choro school) 12:00-13:30

De seizoens afsluiting van de Chorró school vormt de start van Werelds Delfshaven 2022. Dat is bijna geen toeval want in de loop der jaren hebben wij met onze projecten veel samengewerkt met de muzikanten (docenten én leerlingen) van EPM Holanda. Verwacht een mega jamsessie van de leerlingen en docenten (en meld je tot slot gelijk aan voor het volgende cursusjaar…).

Choro muziek is een muziekvorm die in 19e eeuw in Rio is ontstaan door samensmelting van Europese dansmuziek en Afrikaanse ritmes. In 2012 is de eerste Europese afdeling van De Escola port√°til de M√ļsica (draagbare muziekschool; EPM) uit Rio de Janeiro geopend in Rotterdam.

Vanessa Kourtesi Trio 14:30-15:00 / 16:00-16:30

Vanessa Kourtesi is een muzikant, zangeres en songwriter geboren in Athene die nu in Rotterdam woont. Haar grootste inspiratie is rebetiko en Grieks traditionele muziek.

Jawa Mix 15:40-15:50

Voor Werelds Delfshaven komt Jawa Mix met hun prachtige dansgroep Kridå Budåyå. Net als stichting B.A.R.R. zet óók stichting Jawa Mix zich al 15 jaar met tomeloze energie ervoor in om de Javaanse culturele traditie in ere te houden en over te dragen aan de nieuwe generaties.

Der Baloenknakker 17:00-17:20

Doer der Baloenknakker (clown) heeft ooit met zijn mislukte ballonnencapriolen op het Lachfestival te Houthallen in Belgi√ę de eerste prijs weten weg te slepen (‚Ķen de vierde prijs in Nijverdal!). Verbaasd daarover was hij zeer zeker, temeer het bepaald niet meeviel om van een modelleerballon een hond te maken en om de breinaald (der Breistek) door de Steckbaloen (ballon) te krijgen.

Een humoristische worsteling die we met veel plezier een keertje mee beleven.

Beatriz Trio 18:45-19:15 / 20:15-20:45

Beatriz, geleid door pianiste Laura Beatriz Argudin, speelt latin-jazz ge√Įnspireerd op Cubaanse muziek uit Havana in de jaren 40-50. Denk aan de oude ‘descargas’, maar dan in een nieuw energiek jasje.
Bij een ‘descarga’ spelen musici ge√Įmproviseerde jazzvariaties op bekende Cubaanse muziekthema’s als son montuno, guajira, bolero, guaracha en rumba. Het genre is onder andere ontwikkeld door Laura’s vader, de legendarische pianist Rodolfo Argudin Justiz Peruchin! Laura geeft er samen met haar partner en percussionist Steven Brezet weer een eigen en eigentijdse draai aan met hun latin jazz formatie Beatriz. Contrabassist Patricia Manche√Īo maakt dit aanstekelijke trio compleet.

https://www.youtube.com/watch?v=vEg5JXHKOlk

  

zondag 3 juli van 13.00u tot 22.00u

Wereldpodium

Pierre et les Optimistes 13:30-14:30

Op originele wijze brengen Pierre et les Optimistes mooie liedjes, swingende tunes en zomerse grooves. Zelfs op een koude winterdag laten ze de zon schijnen!! Hun volstrekt eigen geluid combineert invloeden van traditionele jazz, Jazz Manouche, Franse chansons, Flamenco en Caribische muziek en alles wat hen nog meer ter ore komt. Of ze nu eigen werk spelen of all-time classics, alles wordt gebracht met aanstekelijke passie en spelvreugde.
Pierre Laernoes ‚Äď guitar & vocals
Myrthe van de Weetering ‚Äď violin & vocals & double bass
Vincent Arp ‚Äď double bass & tres

Fabie Soares 16:00-16:15

Fabie Soares is een 20-jarige R&B zangeres uit Rotterdam. Muziek heeft altijd al een groot deel uitgemaakt van haar leven maar sinds 2018 wist ze zeker dat muziek hetgeen is waarin ze wilt bloeien. Dit optreden geeft ons een short preview van de carriere van dit aanstormende talent.

Kadogo 1er  16:15-17:15

Als geen ander weet Kadogo 1er Congolese rumba en andere traditionele stijlen op unieke wijze te mixen met Westerse invloeden van pop en jazz. Hij timmert onverstoorbaar hard aan de weg en heeft in Corona tijd in eigen beheer zijn tweede (fantastische) album uitgebracht. Alle songs zijn van de hand van Kadogo 1er. Kadogo 1er is de artiestennaam van de Congolese (in Rotterdam wonende) zanger/gitarist Lwela Kasulwe.

Gerardo Rosales Quintet

Percussionist en bandleider Gerardo Rosales is een begrip binnen de Latinwereld.

Hij staat garant voor een waar Latin dansfeest. Ditmaal met zijn quintet. Vewracht salsa, merengues, bachata‚Äôs y mucho m√°s. Gerardo Rosales (timbales), Pedro Pardo (bas), Evelinn Gallardo (piano), Nique Cuentin (conga‚Äôs) en last but not least de fenomenale zangeres Sophie Nakou.  

Het Plein

Ripa na Tulipa 13:00-13:30 / 14:30-15:00

Spetterende Batucada gebracht met een een tomeloos speelplezier. Ripa na Tulipa is een Braziliaans samba-ensemble dat is opgericht in 2020. U heeft ze misschien gezien in de parade op Koningsdag van ‚ÄúHet Park naar Hefpark‚ÄĚ. Toch gemist? Bij Werelds Delfshaven heeft u twee kansen!

https://www.facebook.com/watch?v=407928144006623

Compagnie with Balls 13:00-13:30 / 14:30-15:00

Een gigantisch grote pop, danst samen met een ballerina die zich gracieus op een twee meter hoge bal voortbeweegt.  Samen zwevend en rollend over het terrein. Een unieke theatrale straatparade.

On the Move 15:05-15:25

Urban danser Stefan Seedorf en circusartieste Melody Nolan gaan in ‚ÄúOn the Move‚ÄĚ het artistieke avontuur aan om met twee verschillende disciplines √©√©n taal te gaan spreken.  Het resultaat: een magische voorstelling! Ze zweven over de vloer, duiken op op onverwachte plekken en vliegen door de lucht. Zo vertellen ze over zichzelf, elk met hun eigen taal. Zal het ze lukken elkaar beter te begrijpen?

On the Move is een productie van Tall Tales Company

Mi Gente Latina 18:45-19:00 / 19:50-20:00

Onder bezielende leiding van danser Ivan Mar√≠n verdiepen de dansers van Mi Gente Latina zich in de traditionele Latijns Amerikaanse dansen. Cumbia’s, merengues, bachata‚Äôs, het komt allemaal voorbij. Wervelende rokken, gracieuze beweging en heel veel dansplezier.

Mi Gente Latina is onderdeel van Stichting Transforum. Een interculturele Latijns-Amerikaanse Stichting gebaseerd in Rotterdam voor iedereen die interesse heeft in de Latijns-Amerikaanse taal en cultuur. 

Parkpodium

KriyAção 15:30-15:50

Braziliaanse capoeira, halsbrekende toeren, livemuziek, een schijngevecht, gebracht met liefde en positieve energie. Een capoeira demonstratie van KriyAção is een evenement op zich. Kern van deze capoeiraschool is Pedro Hagen Pimentel. Hij en zijn familie (de Kriya Familia) zijn ruim dertig jaar geleden in Rotterdam neergestreken en gelukkig nooit meer weggegaan.

Duo Dodo 17:20-17:55

Goochelaar: je zal het maar zijn. Het overkwam Chris Bordet en Woedy Woet. Tegen de klippen op vechten deze twee merkwaardige vogels voor hun bestaansrecht. Verwacht een mix van onnavolgbaar goochelwerk, onvervalst illusionisme en druipende zeepbellenkitsch. Duo Dodo brengt goocheltheater op leven en dood.

Keith Dunn trio 18:00-18:30

Onvervalste blues en soul in een eigentijdse stijl. Stomende mondharmonica, hoekige gitaren en doorleefde zang. Keith Dunn weet hoe de traditie springlevend houdt. Geloof het of niet. Keith komt uit Boston, USA, maar geloof het of niet: hij woont gewoon in het Oude Westen van Rotterdam.

Grounds tuin

Poppentheater Wim Noordegraaf 13:30-14:00 / 15:50-16:15

Het ongepolijste poppentheater van Wim Noordegraaf is een begrip in Rotterdam en ver daarbuiten. In zijn onnavolgbare eigen stijl weet Wim al sinds jaar en dag jong én oud aan zich te binden.

Hij begon in 1972 als poppenspeler in het Oude Westen te Rotterdam. ‚ÄúIk speel nu al zo lang, dat ik er zelf giechelig van word, en ik kan en wil niet ophouden.‚ÄĚ Dat willen wij ook niet.

Anoush Saadat & Vicente Santiago 14:00-14:30 / 15:05-15:25

https://www.youtube.com/watch?v=BDRtmQqS9s8&t=2s

Dit gitaarduo zal je meenemen naar Zuid-Spanje met hun prachtige Flamencomuziek. Anoush Saadat & Vicente Santiago hebben elkaar ontmoet in Rotterdam tijdens hun opleiding bij het WMDC.

Bottasso Duo 17:00-17:30 / 18:30-19:00

De Bottasso-broers (Nicolò op viool en trompet en Simone op het accordeon) spelen de sterren van de hemel met hun eigen composities en interpretaties van volkse nummers. Beide virtuozen verkennen de muzikale stijlgrenzen, ieder keer weer.

https://www.youtube.com/watch?v=BnOneqPFDOk

Tijd tabel voor zaterdag, en voor zondag.De Werelds Delfshaven Winteredie is een samenwerking van het Rotterdams Volkstheater, Podium Grounds, Escola Port√°til de M√ļsica Holanda en Stichting Zona Franca!

scroll to top