Werelds Delfshaven 2023

Werelds Delfshaven, een culturele spiegel van de stad.

Op 10 en 11 juli barst het Werelds Delfshaven festival weer los. Dit jaar op het Heemraadsplein. Het programma toont folklore naast jonge honden en nieuwe helden naast doorgewinterde artiesten. Een culturele caroussel, samengesteld uit de schatkamers van Rotterdam.

Zaterdag 10 & zondag 11 juni

Heemraadsplein (vanaf 13.00u, entree gratis)

Werelds Delfshaven is een weekend boordevol muziek, dans, theater, workshops en culinaire specialiteiten. Het is een indrukwekkend programma geworden.
Zo zal zangeres Vanessa Kourtesi uit Griekenland én Delfshaven optreden met haar Circle Orchestra. Jazz-pionier Ronald Snijders (winnaar van de Boy Edgarprijs 2022) neemt pianiste en accordeoniste Elizabeth Fadel mee, er is West-Afrikaanse balafoon-muziek van Youssouf Keita & Emilio Saura Jiménez, er is traditionele cumbia-muziek van Miguel Osorio en de dans wordt verzorgd door Mi Gente Latina én het publiek.
Cumbia in nieuwe stijl komt van Lo Poloko, jonge honden afkomstig van het WMDC, maar er is ook straattheater, Hollandse fanfare van de Showband Oud-Mathenesse en origineel circustheater van de Tall Tales Company, Roel Post en Melody Nolan.
Stel je daar ook nog traditionele dansen bij voor zoals Surinaamse kawina, Kaapverdiaanse mazurka en Antilliaanse tambĂș en dan is er bijna geen reden meer om niet te komen op 10 en 11 juni.

Programma

programma zaterdag 10 juni

Heemraadsplein: Theatertent – Pop-up podium

The Circle Orchestra (21:00-21:55 en 22:00-22:45)

rebetiko fusion

The Circle Orchestra  staat voor een cirkel van fantastische muzikanten voor wie de gedeelde liefde voor rebetiko muziek het verbindende element is. Rebetiko is een muziekstijl die zijn gouden periode had aan het begin van de 20e eeuw tot ongeveer de jaren vijftig vorige eeuw. Maar rebetiko is nog immer populair en wordt gespeeld en beluisterd in heel Griekenland.  The Circle Orchestra is in 2018 begonnen in Rotterdam en Parijs. Speelden vervolgens veel in Griekenland en tourden in 2019 in Frankrijk, BelgiĂ« en Nederland. Door de Corona tijd werden een aantal grote optredens geannuleerd, maar nu pakken zij de draad weer op om te beginnen in Rotterdam op het Heemraadsplein. Dit alles dankzij zangeres Vannesa Kourtesi die in Rotterdam studeerde en nog gewoon in Rotterdam West woont!

Het doel van de band is dat de cirkel groter wordt. Een grotere cirkel met muzikanten die niet alleen een gedeelde passie koesteren voor de rebetiko muziek maar ook voor Turkse en Armeense muziek en  deze en passant vermengen met jazz, hiphop en andere westerse geluiden. Muziek als verbindend element tussen culturen en beschavingen. De reis is nog maar net begonnen voor The Circle Orchestra, met een tussenstop op het Heemraadsplein. Aankomsttijd 21.00 uur.

Melody Nolan (21:45-21:55)

circus/contortion

Melody Nolan is contortion specialist, afgestudeerd aan de circus opleiding van Codarts. Bij Werelds Delfshaven speelt zij haar voorstelling “Haven” in de pauze van het Circles Orchestra. Een betoverend intermezzo. Over de voorstelling zegt zei zelf:

“Haven” is a dynamic handstand act about the experience of living in a body. An investigation of the peculiar pleasure of that struggle we all share: how do we cope with ourselves? And who is really in charge?

Nieuwsgierig geworden? Zorg dat je erbij bent!

Flores das Ilhas (20:25-20:55)

Kaapverdiaanse mazurka dansgroep

De mazurka groep vcan Flores das Ilhas is één van de vier mazurka groepen in Delfshaven, Rotterdam-West. Iedere zondag van 13:00-18:00 verzamelen ze bij het buurthuis Post West om mazurka te dansen en  zorgen voor een warme zondag waar iedereen welkom is. De mazurka dansgroep is in 2010 gestart om zijn eigen cultuur te beoefenen en een keer per week bij elkaar te komen. Meestal danst Flores das Ilhas in traditionele kleding van zwarte rok bij vrouwen en zwarte broek bij mannen en witte overhemd. In de klassieke muziek is de mazurka (versmelting van drie Poolse volksdansen) ook geliefd. Poolse componist FrĂ©dĂ©rik Chopin  heeft een groot aantal mazurka’s gecomponeerd.

Stichting Flores das Ilhas is een groep Kaapverdiaanse vrijwilligers uit Rotterdam en omstreken. Hun doel is door middel van muziek, dans en samenzijn mensen blij maken. De leden van Flores das Ilhas bezoeken mensen in zieken-, verpleeg-, opvanghuizen of thuis. Voor de dak- en thuislozen organiseren ze jaarlijks een Valentijnslunch of -diner.

Kawina 010 (19:35-20:20)

Kawina

Nog voordat Werelds Delfshaven er was organiseerde het Rotterdams Volkstheater de “Stanvaste avonden” op het Heemraadsplein in samenwerking met Radio Stanvaste met Stanley Kallen. Daar kwamen wij voor het eerst deze groep tegen en het is fantastisch dat ze er weer bij zijn nu Werelds Delfshaven terugkeert op het Heemraadsplein. Kawina 010. Een begrip binnen de Surinaamse gemeenschap in Rotterdam. Zij spelen Kawina zoals Kawina hoort te klinken. Fijne zang, authentieke percussie, lekkere gitaar en eigenlijk zouden zij de hele avond kunnen vullen. Dat gaan ze niet doen. Zij spelen slechts een uurtje dus zorg dat je erbij bent!

Mi Gente Latina (16:25-17:05 en 18:30-19:15)

Colombiaanse dansgroep

Onder bezielende leiding van danser Ivan MarĂ­n verdiepen de dansers van Mi Gente Latina zich in de traditionele Latijns Amerikaanse dansen. Cumbia’s, merengues, bachata’s, het komt allemaal voorbij. Wervelende rokken, gracieuze beweging en heel veel dansplezier.

Mi Gente Latina is onderdeel van Stichting Transforum. Een interculturele Latijns Amerikaanse Stichting gebaseerd in Rotterdam voor iedereen die interesse heeft in de Latijns Amerikaanse  taal en cultuur. Transforum is vanaf het eerste uur partner van Werelds Delfshaven.

Miguel Osorio Y Son CorazĂłn (16:25-17:05 en 18:30-19:15)

cumbia

Zij weten als geen ander hoe je Colombiaanse cumbia’s en merengues moet laten klinken. Miguel Osorio y Son Corazon staan garant voor een Colombiaans feest met naast de cumbia’s en vallenato’s Domincaanse merengues, Cubaanse son of romantische bolero’s. Miguel woont gelukkig voor ons gewoon in Nederland, maar reisde met zijn band al meerdere malen de wereld rond. Op deze zaterdag spelen zij twee volle sets op het Heemraadsplein. ¡Baila baila!

Youssouf Keita & Emilio Saura Jiménez (17:55-18:25)

Balafon Duo, traditionele muziek van Burkina Faso

Een muzikale reis door de cultuur van een land waar muziek een belangrijke communicatie vorm is. Youssouf Keita wordt gezien als een “Griot ” in Burkina Faso. Dit betekent dat hij als missie heeft om de muzikale traditie van zijn dorp te delen en te laten zien. Dit om de geschiedenis van zijn familie en cultuur levend te houden. De muziek van Burkina Faso wordt vertegenwoordigd door de Balafon, een van de oudste instrumenten op het Afrikaanse continent.  Bobo Dioulasso wordt gezien als de hoofdstad van de Balafon in West Afrika. Daar worden de muzikanten gerespecteerd een vereerd omdat zij deze “taal” levend houden in de vorm van muziek. Ieder lied heeft zijn eigen betekenis en wordt gespeeld met een specifiek doel.

Emilio en Youssouf hebben elkaar in 2022 in Burkina Faso ontmoet en delen sindsdien hun muzikale passie met verschillende Europese tours. Voor even zijn zij samen op het Heemraadsplein. Zegt het voort!!!

Tanushri Dance Sensation (17:40-17:50)

Bollywood dansfusion

De Indiase dansschool Tanushri Dance Sensation verzorgt danslessen in de Indiase klassieke dansstijl Bharata Natyam en de moderne stijl die bekend staat als Bollywood dans.

De Bollywood Fusion danslessen worden aan leerlingen van 6-13 jaar in het buurthuis Post West in Delfshaven gegeven. Gepassioneerde lerares Shavita Nanda  (in het dagelijks leven Wiskunde docent) danst al van jongs af aan en geeft inmiddels al jarendansles.

De leerlingen krijgen de basisprincipes vanuit de traditionele dans mee die zij vervolgens in iedere andere dansstijl kunnen toepassen zoals: houding, lijnen, podiumgebruik, de kunst van het ‘performen’ door gebruik van expressie en synchroon dansen.

De choreografie bij de Bollywood Fusion danslessen wordt samengesteld uit diverse dansdisciplines waaronder: Indiase klassieke dans (Bharata Natyam), Bollywooddans, Streetdance, Jazz, Hip Hop en Top 40 muziek.

website

Hamraaz (17:10-17-35)

wereld cross-over

Tar en Tanbour speler Khorsid Dadbeh is al vaker te horen geweest bij de projecten van het Rotterdams Volkstheater en Grounds. Een fenomeen op haar instrument. Hamraaz is een nieuw project samen met Duduk speler Lucie Lelauran. Zij hebben elkaar ontmoet bij hun muziekopleiding in Rotterdam waar zij zichzelf verrasten met hoe ongelooflijk mooi het geluid van hun instrumenten met elkaar mengden. Magie op het eerste gehoor. Het stimuleerde Lucie en Khorshid om de diepte in de gaan met deze magische combinatie. Graag willen zij eigentijdse muziek maken vermengd met traditionele invloeden van de Modal en Makam muziek. De muziek waar zij mee zijn opgegroeid. Zij hebben in ieder geval de techniek en de passie om het muzikale gesprek aan te gaan met de hen omringende culturen. Wij zijn benieuwd waar deze conversatie toe gaat leiden.

West Heaven (14:20-14:50)

neo soul

Neo Soul, Afro, House, Afrobeat zijn de ingrediënten voor de band West Heaven. Muzikanten die elkaar hebben ontmoet op het Rotterdams Conservatorium in 2022. Na een jaar vol muzikale experimenten en uitwerken van eigen repertoire zijn ze nu klaar om de podia te bestijgen. Te beginnen bij Werelds Delfshaven. Wij zijn hartstikke nieuwsgierig naar deze veelbelovende primeur! Come and enjoy the music!

Zang: Claudia Verbakel
Toetsen: Masay Elsink
Gitaar: Noam Wallé
bas: Ákos Németh
Drums: Joppe Vano
Backing vocals: Loeki Jeuken

Got2Groove (14:05-14:15)

Afrodans

Francis Neslo is de drijvende kracht achter de dansschool Got2Groove. Het is begonnen in 2010, toen Francis nog in de 5de klas van de middelbare school zat en danslessen begon te geven. Later verhuisde Francis naar Rotterdam en tot haar grote schrik waren er in de wijken waar zij werkte geen dansscholen waar kinderen konden leren dansen.

“Ik ben ondernemer, heb zelf kinderen en zag veel te weinig aanbod in de Rotterdamse wijken. Dat vond ik raar en wilde hier verandering in brengen. Dit was het begin van Got2Groove. Nu ben ik er trots op dat we die wijkfunctie vervullen en kinderen op kwalitatief hoogwaardige manier laten kennismaken met kunst en cultuur.”

De eerste locatie van Got2Groove was in een garage in Delfshaven. Deze is inmiddels tot een dansstudio omgebouwd. In het totaal is Got2Groove op 7 locaties actief in Rotterdam. Bij de dansschool kan je Afro – Hiphop – streetdance leren dansen. Sinds 2019 kan je ook bij hun terecht voor zang en vocal coaching.

Grupo TambĂș Tribu (15:50-16:20)

CaraĂŻbische percussie en zang

TambĂș is een muziek genre voornamelijk van Curaçao, maar ook van Aruba en Bonaire afkomstig. De muziek kent slechts twee instrumenten: de eenvellige trom, de tambĂș, en een ijzeren idiofoon, de heru. Verder zijn handgeklap (bati man) en hielgestamp belangrijk. De zang werd vroeger grotendeels door een vrouw voor haar rekening genomen. Tegenwoordig ondersteunt de muziek de zang. De tambĂș spreekt kritisch over de samenleving, waarbij ironie en dubbelzinnigheid een belangrijke plaats innemen. TambĂș ontwikkelde zich op de plantages; het was een geheimtaal van de slaven waarin zij met elkaar konden communiceren zonder dat de shon (eigenaar) begreep waar het over ging.

Tall Tales Company (15:20-15.45)

trapeze / acrobatiek

In Spiegeling houden drie acrobaten zichzelf en het publiek een spiegel voor. Hoe zien anderen ons, en komt dat wel overeen met wie we zijn? Bovenop en rond een vijf meter hoge aluminium constructie vertellen de performers via van gespierde circuslijven, spectaculaire acrobatiek en persoonlijke anekdotes over wat het betekent om een sterke vrouw of een gevoelige man te zijn.

De voorstelling Spiegeling is een productie van Tall Tales Company, die met hun productiehuis “Circus Studio” gevestigd zijn in het gebouw De Kroon in Schiemond.

Dancedream (13:50-14:00 en 14:55-15:00)

Chinese dansgroep

Chinese Dancedream dans- en zanggroep bestaat al 16 jaar. Ze oefenen wekelijks in het buurthuis van De Nieuwe Gaffel in Oude Westen. Hun repertoire bestaat uit een breed scala aan Oosterse volksdansen. Dansen waarbij de dansgroep steeds weer in andere prachtige kleurrijke kostuums op het toneel verschijnt. Wij zijn heel blij ze te mogen ontvangen bij Werelds Delfshaven.

CBS MozaĂŻekschoolkoor (13:25-13:45)

Koor met band

CBS Mozaïekschoolkoor bestaat al een aantal jaren. De leider van het koor is de enthousiaste muziekleraar én professioneel muzikant João Ortet (ondermeer van de band Rabassa). João Ortet geeft naast zijn optredens al een paar decenia les op school en leert jonge mensen het plezier ontdekken van het musiceren. Ieder jaar is het weer een mooie verassing hoe het schoolkoor zich verder heeft ontwikkeld.

Hun repertoire bestaat uit populaire liedjes van verschillende culturen en wordt altijd met hartverwarmend enthousiasme ten gehore gebracht.

Showband Oud Mathenesse (13:00-13:20)

Drumband

Showband Oud Mathenesse, officieel ‘Drumband en Majorettepeloton Oud-Mathenesse Rotterdam’ verschilt van andere brassbands en fanfareorkesten doordat de formatie beperkt is tot slagwerkinstrumenten (basdrums, cymbels en snare drums) Lyra’s, Xylophones en dwarsfluiten. Sinds kort is de showband zelfs uitgebreid met een toetsenist.

Showband Oud Mathenesse uit Rotterdam is een vereniging die is opgericht in 1968.

Tot op de dag van vandaag is het doel van de band het beoefenen en uitvoeren van muziek in een gezellige sfeer en deze ten gehore brengen aan divers publiek. Vanaf 2009 staat de amateurs Showband onder de professionele leiding van dirigent en artistiek leider Ed van Gelder. “Een dag staan we in een bejaardenhuis, de andere dag bij Avondvierdaagse en de volgende dag op een straatparade. Het is altijd weer een uitdaging”, aldus Ed van Gelder.

De band geeft sta- en loopconcerten in de hele regio. Ze neemt deel aan wijkactiviteiten, festivals (zoals Avondvierdaagse), bedrijfsfeesten en straatparades. Als vaste waarde in Delfshaven zijn ze een regelmatig terugkerende partij bij activiteiten van het Rotterdams Volkstheater en Grounds. Ditmaal vormen ze het startschot van Werelds Delfshaven op het Heemraadsplein.

  

programma zondag 11 juni

Heemraadsplein: Theatertent – Pop-up podium – Alpenkreuzer

Lo Poloko  (20:05-21:00)

Cumbia

Lo Poloko is een eclectisch muzikanten collectief dat welliswaar zijn wortels heeft in de Mexicaanse, Chileens, Spaanse, Italiaanse en Portugese culturen maar dat gewoon is ontstaan in Rotterdam West. Latin muziek mag dan de de kern van de zaak zijn, in hun muziek zijn ze immer op zoek naar nieuw geluid en husselen ze talloze muzikale stijlen in de “Lo Poloko Machine”. Rock, Ska, Cumbia, Reggae, Balkan, Dub
ze omarmen ze allemaal en smeden er een unieke muzikale amalgaam van, de “Big Tropical Bang”. In het de herfst van dit jaar komt hun nieuwe album uit, “Living la Covida Loca”.

Bij Werelds Delfshaven krijgen wij er vast een voorproefje van te horen.

Ronald Snijders Band met Elizabeth Fadel (16:10-17-05)

world jazz

Fluitist Ronald Snijders is al vanaf de jaren zeventig een der bekendste Surinaamse musici in Suriname, Nederland en daarbuiten. Hij is de huidige winnaar van de Boy Edgarprijs, de hoogste onderscheiding voor een jazzmusicus. Ronald Snijders is een muzikale wereldburger, creatieve duizendpoot en een buitengewoon veelzijdig en talentvol toonkunstenaar. Daarnaast is hij een top performer en componist die met name door zijn fluitspel bekendheid geniet. Ronald Snijders werd geboren in 1951 te Paramaribo, als zoon van de bekende componist, dirigent en fluitist Eddy Snijders.

De huidige Ronald Snijders Band laat geen spaan heel van de conventies die al dan niet stilzwijgend ook in de muziekwereld worden gehanteerd. Wereldmuziek waaronder Caribische muziek en Braziliaanse muziek, jazz, klassiek, pop en meer. Muziek als kunstvorm is bij hem iets dat zich niet laat kortwieken door het te categoriseren en af te bakenen te meer daar zoveel muziek voor iedereen direct toegankelijk is. Met als gevolg dat met name in een live concert alles openligt. Uiteraard gebuikt Snijders ook Surinaamse invloeden als de swingende kaseko en kawina ritmen uit zijn geboorteland in combinatie met jazz en funk. Het vormt een geheel nieuwe vorm van inspiratie in de dynamische zoektocht naar het allermooiste! En het swingt!

The most swinging flutist from the Netherlands – Jazz magazine Jazz Nu

A great flutist and excellent composer – Chick Corea

Winston Scholsberg  (14:20-15:05)

verhalen

Deze bruisende wervelwind van energie neemt je mee naar de bijzondere wereld van fantasie die zowel volwassenen als kinderen betovert en je tegelijkertijd met je neus op de feiten drukt. Anansi, de listige Spin is een centrale figuur in de verhalen van Winston. Anansi (soms mens, soms spin) kruipt in je huid waarbij hij je, met humor doorspekt, altijd een boodschap meegeeft die blijft hangen.
Of je nu een kind bent, een burgemeester, arts of bejaarde. Winston’s ’tori’s’ (verhalen) krijgen je altijd te pakken en laten je niet meer los. In de krant omschreven als Onnavolgbaar, Winston zelf noemt het Gezegend. Laat je inpakken, meeslepen, bespelen en lach mee.
‘Eertinh ting sigri ting ting!’ Wat was dat? De voorstelling is begonnen.

Cici Isenia (12:45-13:15)

gospel

Met haar optreden 11 juni geeft Cici Isenia een voorproefje van Sacred Songs Rotterdam 30 september in Pelgrimvaderskerk. i.s.m. Culture Connection, www.culture-connection.org

Zangeres en zangdocent Cici Isenia is afkomstig van het Caribische eiland Curaçao en woont sinds 2012 in Nederland. Vanaf haar vijfde levensjaar zingt ze en treedt ze op. Haar eerste zangervaringen doet ze op in de gospelmuziekscene op de Antillen. Na de middelbare school verhuist ze naar Rotterdam om de opleiding muziekeducatie aan Codarts te volgen. Cici is een veelzijdig podiumkunstenaar; ze beweegt zich even gemakkelijk in de gospel als in de popmuziek, Latin, jazz en improvisatie. Ze heeft meermalen meegezongen in het koor van Leo Davelaar. Ze is een geboren docent, die iedereen enthousiast kan maken voor haar muziek. Ze geeft zangles op scholen en aan volwassenen in Dordrecht en Rotterdam. Ze is ook een echte self-made woman, zingt muziek van bekende sterren, maar schrijft ook eigen songs met teksten zowel in Papiemento als in het Engels. En brengt die muziek in eigen beheer uit zoals in 2022 de muziekvideo “Better Days” uit waaraan ook Shirma Rouse, Dwight Dissels & Quinn Soular meewerkten.

Muziek vormt een essentieel onderdeel in haar leven. “Muziek geeft me vrijheid; de mogelijkheid om mijn gevoelens te uiten. Door muziek ervaar ik veel verbondenheid met anderen. Gospel en praise songs geven me kracht en hoop.”, aldus Cici.

Serendipity Studio (19:50-20:00)

dans

Het is een groep vrienden die elkaar hebben gevonden door de schoonheid en liefde in het dansen van Salsa, Bachata & Kizomba. ‘Ze gaan er vanuit dat ieder mens uniek is, daarom ligt de focus van hun praktijk niet alleen op techniek maar ook het experimenteren met de creativiteit’, volgens de initiator van Serendipity Studio. Zij zitten op de Coolhaven in Rotterdam Delfshaven. Ook meedoen?

Kriya Familia  (19:00-19:45)

Capoeira & Juggling percussion

Optredens van de Kriya Familia zijn altijd een muzikaal avontuur. Capoeira met live muziek, mooie Braziliaanse liedjes, jongleren, opzwepende ritmes en acrobatische toeren wisselen elkaar in hoog tempo af. Wat het gaat worden is van tevoren nooit helemaal duidelijk, maar het feest is gegarandeerd! Bij deze editie van Werelds Delfshaven komt de Kriya Familia op volle sterkte. Je kan niet anders dan “capoeira & juggling Percussion show” gewoon over je heen te laten komen.

Nenny da Silva & Band (18:05-18:55)

Kaapverdiaanse muziek

Kaapverdiaanse band, het ideale namiddag feestje, onweerstaanbaar zonnig en een tikje melancholiek. Dat is waar de band van Nenny Silva voor staat. Diverse Kaapverdiaanse stijlen als morna’s en Cabo Zouk wisselen elkaar af. Een fijne band voor een relaxte namiddag.

Olim Nicolai met zijn Dansende Chimpansees (17:10-17:40)

Straattheater

Olim Nicolai trekt al zijn hele leven door Europa met zijn unieke circusact; Boris & Tasja, de dansende chimpansees. Ooit, in 2009 stond Olim ook op het Heemraadsplein. Speciaal voor de terugkeer van Werelds Delfshaven op het mooiste plein van Rotterdam komt Olim met Boris & Tasja nog één keer naar Rotterdam. Mis deze klassieker niet!

Koto Show (15:45-16:05)

Een koto is een traditioneel Surinaams kledingstuk en een koto show is een Surinaamse klederdrachtshow. De koto wordt nog steeds gedragen bij feestelijke gelegenheden. Er bestaan koto’s voor verschillende gelegenheden, onder andere de verjaardagskoto, werkkoto, rouwkoto en trouwkoto. De bijbehorende hoofddoek, de angisa heeft een speciale betekenis. De vouwwijze van de hoofddoek drukt een boodschap uit. Het vouwen van deze hoofddoeken is een speciale kunst, die mondeling wordt overgedragen en ook nog steeds onderwezen wordt. Ook de draagwijze van de koto zelf kan een boodschap uitdrukken. Tijdens de koto show wordt hier meer over verteld. Bij Werelds Delfshaven op zondag is ook een angisa workshop te volgen.

“Coil” Susanna & Luna (15:10-15:35)

Circus

Cyr wheel en viool, geen alledaagse combinatie kun je stellen. Inmiddels wel voor Susanna & Luna die met hun voorstelling Coil juist deze disciplines met elkaar verweven. Susanna gebruikt het podium om hypnotiserende bewegingen te creëren met haar Cyr Wheel en nodigt tegelijkertijd violiste Luna uit om in te stappen. Luna werkt met loops en effect pedalen waarmee ze gelaagde soundscapes maakt met haar viool. Meegaand met de bewegingen van de Cyr Wheel of er juist mee contrasteren. Al spelend ontvouwd Coil zich als vanzelf. Laat je meenemen in deze repeterende en ongebruikelijke reis. Door uit je comfort zone te stappen ga je langzaam maar zeker de ander beter leren begrijpen.

KridhÄ BudÄyÄn (15:35-15:45)

Javaanse dans van Jawa Mix

Voor Werelds Delfshaven komt Jawa Mix ondermeer met hun prachtige dansgroep KridÄ BudÄyÄ. Een groep kinderen die de traditionele Javaanse dansen hebben geleerd en zo deze traditie nieuw leven inblazen. Stichting Jawa Mix zet zich al 15 jaar met tomeloze energie ervoor in om de Javaanse culturele traditie in ere te houden en over te dragen aan de nieuwe generaties.

Trisno Soeworo (13:55-14:15 en 15:10-15:35)

gamelan orkest

De gamelan muziek kreeg vrij recent de eervolle titel van cultureel erfgoed. Dat is mede te danken aan groepen als stichting B.A.R.R. Een Javaans Surinaamse vereniging die met hun gamelanorkest Trisno Soeworo deze traditionele muziek en dans koestert en doorgeeft aan jongere generaties. Sinds 1989 komen zij iedere zondag middag samen in Buurhuis Schiemond. Stichting B.A.R.R. staat voor: Bebarengan Anggawe Rukuning Rakyat (‘Samen brengen wij onze cultuur bij elkaar’). Dat doen zij ondermeer met het gamelan-orkest. Doel van het orkest is officieel om de eigen cultuur te beoefenen, te behouden en te presenteren. De orkestleden komen zo iedere zondagmiddag in het Huis van de wijk in Schiemond bij elkaar om gamelan te bespelen, te zingen, te dansen Ă©n om elkaar te ontmoeten bij een lekkere maaltijd.

D’Ancona (13:20-13:50)

funk/soul

Rotterdamse band D’Ancona combineert zang, funky gitaar geluiden, wereldse ritmes en soulvolle toetsen tot liedjes die in hoofd blijven hangen. In 2019 hadden gitarist Davey van Giesen en zijn jeugdvriend drummer Patrick Bek zangeres Doris van Hooijdonk ontmoet en sindsdien schrijven en treden ze samen op. Ze traden op in Rotterdam, Breda en ZĂŒrich. Tijdens de corona periode hebben ze EP Sphinxes uitgebracht.

youtube

 


Het programma van Zaterdag als PDF, en het van Zondag als PDF.

Publiek is welkom op zaterdag tussen 13.00u en 23.00u en op zondag tussen 13.00u en 21.00u.


scroll to top