Wereldwijde Wijk 2023

Iedere straat en ieder pleintje heeft zijn eigen dynamiek en sfeer. Die sfeer wordt bepaald door de mensen die er wonen, werken, spelen, muziek maken, koken, dansen, inkopen doen en andere belangrijke zaken. Met het project WereldWijde Wijk zoomt het Volkstheater in op die verschillende wijken en gaat het actief op zoek naar het dna van deze verschillende buurten.

Dankzij de input van actieve dansgroepen, muzikanten, verenigingen, theatermensen, kunstenaars, buurtmoeders, welzijnswerk en iedereen die op een positieve wijze bij wil dragen aan zijn wijk, wordt de programmering samengesteld. Het ontwikkelen van het programma is altijd een avontuur en de uitkomst is immer verrassend. Geen buurt is hetzelfde. Zo staat een WereldWijde Wijk-editie immer garant voor een verrassende cocktail van artiesten uit de directe omgeving, aangevuld met eigenzinnig straattheater en een enkele band van buitenaf. In 2023 zijn er zes WereldWijde Wijk-activiteiten, verspreid over Delfshaven en het Oude Westen.

Data en locaties:
Zondag 14 mei: Gerrit Sterkmanplein (Oude Westen)
Zondag 28 mei: Hudsonplein (Bospolder) én St Jobsweg (Lloydkwartier)
Zondag 9 juli: Mathenesserplein (Nieuwe Westen) én Spartastraat (Spangen)
Zondag 3 september: WereldWijde Wijk Kapelplein
Zondag 26 november: Podium Grounds (Pieter de Hooghweg)


Zondag 14 mei: Gerrit Sterkmanplein (Oude Westen)

Het Sterkmanplein ligt in het Oude Westen, pal achter de ’s Gravendijkwal. Een wijkje in de schaduw van het Centrum maar bruisend van de energie, kenmerkend voor de oude Rotterdamse wijken. Het is een pleintje dat volop gebruikt wordt door de buurt. Buurthuis de Gaffel grenst eraan, om de hoek heb je wijkgebouw Odeon, de Leeszaal en sinds kort zit samenwerkingspartner Grounds met een vestiging in het HBS-gebouw. Onvermijdelijk dus dat WereldWijde Wijk ook het Oude Westen eens nader onder de loep ging nemen. In 2022 waren de eerste twee korte edities op het Gerrit Sterkmanlein en dat smaakte naar meer. Met partijen als Dansschool Donovan, Bellysima buikdansschool, Writers Galaxy, Circusartiesten, de talenten van Studio MAEH, Krachtvrouwen, dansschool Moves!,  de zanglessen van Isabel Bermejo, de mensen van de Leeszaal, Tante Betty in de Gaffel en ga zo maar door. Het was vorig jaar een mooie kennismaking waar wij dit jaar graag en vervolg aan geven met één lange buitelende programma middag op het Gerrit Sterkmanplein.

Zondag 28 mei: Hudsonplein (Bospolder) én St. Jobsweg (Lloydkwartier)

Dit wordt een experiment: een Wereld Wijde Wijk editie in twee hoofdstukken. Wij beginnen rond 13.00 uur op het Hudsonplein met mooie muziek, dans, workshops, circustheater en optredens van lokale artiesten. Partijen als de Huidenclub, restaurant Injera Habesha haken in. Na 16.00 uur rijdt het mobiele podium van het Volkstheater naar de St Jobsweg naast cafe Verhip. Bij het Hudsonplein gaat de activiteit ondertussen door, op het plein en in de Huidenclub. Bij de St Jobsweg sluit het Pop-Up Podium compleet met band aan bij de buurt barbecue. Hier veranderen wij de barbecue in een buisend wijkevenement. De programmering wordt nog verder uitgewerkt, maar het enthousiasme bij de betrokken partijen is groot en aanstekelijk. Wij hebben er zin in.

Zondag 9 juli: Mathenesserplein (Nieuwe Westen) én Spartastraat (Spangen)

Ook dit wordt een dubbelklapper. De dag begint op het Mathenesserplein. Van 14.00 tot 16.00 uur staan wij hier met het Pop-Up Podium. Muziek is er onder meer van Gerardo Rosales met Son del Sofa, dansgroepen uit Post West en optredens van jonge aanstormende wijktalenten. Na 16.00 uur vertrekt het Wereld WijdeWijk-podium naar Spangen. Hier staan wij naast het Westervolkshuis en het Kasteel. Hier sluiten wij aan bij een wijkactiviteit. Vanaf 14.00 uur zijn hier allerhande sportactiviteiten, workshops en lekker eten en drinken. Met de komst van het Podium start de muziek programmering. Verwacht ook hier een gevarieerd programma van zomerse muziek, mooie dans en origineel circustheater. Ook hier zal het podium volop ruimte bieden aan lokale talenten. Het programma is nog in wording, meer info volgt.


 Zondag 3 september: WereldWijde Wijk Kapelplein

Het Kapelplein aan de Willem Buytewechstraat ligt in een bijzonder buurtje. Rond het plein wonen tal van muzikanten. Om de hoek zit de SKVR, het WMDC, Podium Grounds, de Culture Hub, de Kolk (seniorenflat), Oefenruimte de Frikandel, de Poundcake Studio, actief buurtwerk, betrokken bewoners en tal van andere leuke creatieve initiatieven. Bijna traditioneel brengen wij begin september met WereldWijde Wijk veel initiatieven samen op het Kapelplein en geven een kleurrijke inkijk in dit bruisende wijkje. Altijd weer een middag vol optredens van dans, muziek, zang, workshops, koffie en als het even kan een beknopte rommelmarkt en informatiestands. Het is een soort van culturele barometer. Ook dit jaar zijn wij er weer. Het programma wordt nog verder uitgewerkt, meer info volgt.

Zondag 26 november: Podium Grounds (Pieter de Hoochweg)

De seizoensafluiting vindt ieder jaar plaats in podium Grounds. Voor een keer niet buiten op een pleintje, maar lekker binnen in de mooie ruimte van Grounds. Hier trekt in de vorm van een showcase-editie het seizoen in vogelvlucht voorbij. Er zijn lekkere hapjes, de bar is open en het zijn altijd mooie dagen met optredens vol passie. Het programma wordt in het najaar samengesteld.Een impressie van eerdere edities

WereldWijde Wijk Kapelplein

Het Kapelplein aan de Willem Buytewechstraat ligt in een bijzonder buurtje. Rond het plein wonen tal van muzikanten. Om de hoek zit de SKVR, het WMDC, Podium Grounds, de Culture Hub, de Kolk (seniorenflat), Oefenruimte de Frikandel, de Poundcake Studio, actief buurtwerk, betrokken bewoners en tal van andere leuke creatieve initiatieven. Op zondag 6 september 2020 brachten we met WereldWijde Wijk Kapelplein veel initiatieven samen en gaven een kleurrijk inkijkje in dit bruisende wijkje. Het werd een middag vol optredens van dans, muziek, samenzang, workshops, lekker hapjes, koffie en aan de rand van het terrein een beknopte rommelmarkt en informatiestands. Optredens waren er onder meer van rapper Young Villian, docenten en leerlingen van Choróschool (ieder zaterdagmiddag bij Grounds), het Nazeer Abdullah Trio, buikdans van Nargis Dance Lab, Poppentheater van Wim Noordegraaf en diverse workshops. Bij de theatergroep de Tukkers Connection kon je afrekenen met het coronavirus (…en wie wil dat niet?). Maar naast de afwisselende optredens was WereldWijde Wijk Kapelplein bovenal óók een dag om even met je buren bij te praten een eens te zien wat zij nu eigenlijk aan het doen zijn. Om de afstand te bewaken was WereldWijde Wijk Kapelplein ruim van opzet zodat iedereen veilig en volledig op z’n gemak op dit plein kon vertoeven. We waren een beetje bang dat de vereiste afstand ook zou resulteren in een afstandelijk evenement, maar niets was minder waar. Bezoekers waren super blij dat er eindelijk weer eens wat gebeurde in de wijk en vonden het geen probleem om wat meer afstand te houden dan normaal. De sfeer was warm en enthousiast en door de dag heen kwamen er zo’n 400 bezoekers.


WereldWijde Wijk Spangen

WereldWijde Wijk vond plaats naast het Spartastadion voor het Westervolkshuis. Ook hier was te merken dat de wijken snakken naar vertier en ontspanning. De opkomst was super, jong en oud liep er vrolijk door elkaar. Er was een breed aanbod van workshops muziek dans en circusspelletjes. Knutselen kon je bij de Kleurbende en op het podium kwam een breed scala aan artiesten voorbij waarvan een groot gedeelte uit Spangen zelf: Zangeres Wendy Teixeira met haar band, de Kidzz Family, Bollywood dans van dansschool Indian Passion, Showband Oud Mathenesse, circustheater van Strong (Wo)men, de huisband van Geloven in Spangen, zangeres Daniëlle Gomes, hiphop van Minus VDM, de onnavolgbare dansende chimpansees Boris en Tasja en tot slot een spetterend optreden van Kay Slice. WereldWijde Wijk bracht de buurt bij elkaar, iedereen liep er tijdloos rond, te genieten van het programma en van de ongedwongen ontmoetingen. Het smaakte naar meer! 

WereldWijde Wijk Spangen was een samenwerking met het Westervolkshuis, WMO Radar, de TOS, Geloven in Spangen, dansschool Indian Passion, de SKVR en tal van actieve buurtbewoners. Ik hier was de opkomst uitbundig en goed.


scroll to top