Wereldwijde Wijk 2022

Iedere straat en ieder pleintje heeft zijn eigen dynamiek en sfeer. Die sfeer wordt bepaald door de mensen die er wonen, werken, spelen, muziek maken, koken, dansen, inkopen doen en andere belangrijke zaken. Met het project WereldWijde Wijk zoomt het Volkstheater in op die verschillende wijken en gaat het actief op zoek naar het dna van deze verschillende buurten.

Data en locaties:
– 22 mei Gerrit Sterkmanplein (Oude Westen)
– 29 mei Gerrit Sterkmanplein (Oude Westen)
– 5 juni Spartastraat (Spangen)
– 12 juni Spartastraat (Spangen)
– 18 september Kapelplein (Coolhaveneiland)
– 20 november Podium Grounds, Pieter de Hoochweg

Dankzij de input van actieve dansgroepen, muzikanten, verenigingen, theatermensen, kunstenaars, buurtmoeders, welzijnswerk en iedereen die op een positieve wijze bij wil dragen aan zijn wijk, wordt de programmering samengesteld. Het ontwikkelen van het programma is altijd een avontuur en de uitkomst is immer verrassend. Geen buurt is hetzelfde. Zo staat een WereldWijde Wijk-editie immer garant voor een verrassende cocktail van artiesten uit de directe omgeving, aangevuld met eigenzinnig straattheater en een enkele band van buitenaf. In 2022 zijn er vijf WereldWijde Wijk-activiteiten, verspreid over Delfshaven en het Oude Westen:

22 en 29 mei waren er twee edities op het Gerrit Sterkmanplein in het Oude Westen. Op 5 en 12 juni stonden wij in Spangen naast het Westervolkshuis. Zondag 18 september is het de beurt aan het Kapelplein (Coolhaveneiland). Op zondag 20 november sluiten wij het jaar af met een wintereditie bij Podium Grounds.


Een terugblik op eerdere edities


WereldWijde Wijk Kapelplein

Het Kapelplein aan de Willem Buytewechstraat ligt in een bijzonder buurtje. Rond het plein wonen tal van muzikanten. Om de hoek zit de SKVR, het WMDC, Podium Grounds, de Culture Hub, de Kolk (seniorenflat), Oefenruimte de Frikandel, de Poundcake Studio, actief buurtwerk, betrokken bewoners en tal van andere leuke creatieve initiatieven. Op zondag 6 september 2020 brachten we met WereldWijde Wijk Kapelplein veel initiatieven samen en gaven een kleurrijk inkijkje in dit bruisende wijkje. Het werd een middag vol optredens van dans, muziek, samenzang, workshops, lekker hapjes, koffie en aan de rand van het terrein een beknopte rommelmarkt en informatiestands. Optredens waren er onder meer van rapper Young Villian, docenten en leerlingen van Choróschool (ieder zaterdagmiddag bij Grounds), het Nazeer Abdullah Trio, buikdans van Nargis Dance Lab, Poppentheater van Wim Noordegraaf en diverse workshops. Bij de theatergroep de Tukkers Connection kon je afrekenen met het coronavirus (…en wie wil dat niet?). Maar naast de afwisselende optredens was WereldWijde Wijk Kapelplein bovenal óók een dag om even met je buren bij te praten een eens te zien wat zij nu eigenlijk aan het doen zijn. Om de afstand te bewaken was WereldWijde Wijk Kapelplein ruim van opzet zodat iedereen veilig en volledig op z’n gemak op dit plein kon vertoeven. We waren een beetje bang dat de vereiste afstand ook zou resulteren in een afstandelijk evenement, maar niets was minder waar. Bezoekers waren super blij dat er eindelijk weer eens wat gebeurde in de wijk en vonden het geen probleem om wat meer afstand te houden dan normaal. De sfeer was warm en enthousiast en door de dag heen kwamen er zo’n 400 bezoekers.

WereldWijde Wijk Spangen

WereldWijde Wijk vond plaats naast het Spartastadion voor het Westervolkshuis. Ook hier was te merken dat de wijken snakken naar vertier en ontspanning. De opkomst was super, jong en oud liep er vrolijk door elkaar. Er was een breed aanbod van workshops muziek dans en circusspelletjes. Knutselen kon je bij de Kleurbende en op het podium kwam een breed scala aan artiesten voorbij waarvan een groot gedeelte uit Spangen zelf: Zangeres Wendy Teixeira met haar band, de Kidzz Family, Bollywood dans van dansschool Indian Passion, Showband Oud Mathenesse, circustheater van Strong (Wo)men, de huisband van Geloven in Spangen, zangeres Daniëlle Gomes, hiphop van Minus VDM, de onnavolgbare dansende chimpansees Boris en Tasja en tot slot een spetterend optreden van Kay Slice. WereldWijde Wijk bracht de buurt bij elkaar, iedereen liep er tijdloos rond, te genieten van het programma en van de ongedwongen ontmoetingen. Het smaakte naar meer! 

WereldWijde Wijk Spangen was een samenwerking met het Westervolkshuis, WMO Radar, de TOS, Geloven in Spangen, dansschool Indian Passion, de SKVR en tal van actieve buurtbewoners. Ik hier was de opkomst uitbundig en goed.

scroll to top