Wereldwijde Wijk

Iedere straat en ieder pleintje heeft zijn eigen dynamiek en sfeer. Die sfeer wordt bepaald door de mensen die er wonen, werken, spelen, muziek maken, koken, dansen, inkopen doen en andere belangrijke zaken. Met het project WereldWijde Wijk zoomt het Volkstheater in op die verschillende wijken en gaat het actief op zoek naar het dna van deze verschillende buurten.

Data en locaties waar we nu aan werken zijn:

– Gerrit Sterkmanplein (Oude Westen) is geannuleerd. Een nieuwe datum wordt gezocht.
– 5 september: Kapelplein (Coolhaveneiland).
– 19 september: Spartastraat, bij het Westervolksthuis (Spangen).
– 11 en 12 december: Podium Grounds, Pieter de Hooghweg

Dankzij de input van actieve dansgroepen, muzikanten, verenigingen, theatermensen, kunstenaars, buurtmoeders, welzijnswerk en iedereen die op een positieve wijze bij wil dragen aan zijn wijk, wordt de programmering samengesteld. Het ontwikkelen van het programma is altijd een avontuur en de uitkomst is immer verrassend. Geen buurt is hetzelfde. Zo staat een WereldWijde Wijk actie immer garant voor een verrassende cocktail van artiesten uit de directe omgeving, aangevuld met eigenzinnig straattheater en een enkele band van buitenaf. Voor 2021 wordt er gewerkt aan een vier WereldWijde Wijk activiteiten in Rotterdam West en het Centrum.

De geplande editie op het Gerrit Sterkmanplein van zondag 18 juli moesten wij op de valreep toch verschuiven naar een later te bepalen moment dit seizoen. Dit i.v.m. de plotseling aangescherpte veiligheidsmaatregelen. De eerst volgende edities staan nu gepland op zondag 5 september op het Coolhaveneiland en zondag 19 september in Spangen.


2020, een terugblik

In 2020 hebben er door de maatregelen rond het Corona virus uiteindelijk slechts twee edities plaats kunnen vinden. Zo stonden we op 6 september op stonden we op het Kapelplein en op 20 september bij het Westervolkshuis naast het Kasteel in Spangen. Hieronder een kleine terugblik:


Zondag 6 september: WereldWijde Wijk Kapelplein

Het Kapelplein aan de Willem Buytenwechstraat ligt in een bijzonder buurtje. Rond het plein wonen tal van muzikanten. Om de hoek zit de SKVR, het WMDC, Podium Grounds, de Culture Hub, de Kolk (seniorenflat), Oefenruimte de Frikandel, de Poundcake Studio, actief buurtwerk, betrokken bewoners en tal van andere leuke creatieve initiatieven. Op zondag 6 september brachten we met WereldWijde Wijk Kapelplein veel initiatieven samen en gaven een kleurrijk inkijkje in dit bruisende wijkje. Het werd een middag vol optredens van dans, muziek, samenzang, workshops, lekker hapjes, koffie en aan de rand van het terrein een beknopte rommelmarkt en informatiestands. Optredens waren er ondermeer van rapper Young Villian, docenten en leerlingen van Choró School (ieder zaterdagmiddag bij Grounds), het Nazeer Abdullah Trio, buikdans van Nargis Dance Lab, Poppentheater van Wim Noordegraaf en diverse workshops. Bij de theatergroep de Tukkers Connection kon je afrekenen met het Corona Virus (…en wie wil dat niet?). Maar naast de afwisselende optredens was WereldWijde Wijk Kapelplein bovenal óók een dag om even met je buren bij te praten een eens te zien wat zij nu eigenlijk aan het doen zijn. Om de afstand te bewaken was WereldWijde Wijk Kapelplein ruim van opzet zodat iedereen veilig en volledig op z’n gemak op dit plein kon vertoeven. We waren een beetje bang dat de vereiste afstand ook zou resulteren in een afstandelijk evenement, maar niets was minder waar. Bezoekers waren super blij dat er eindelijk weer eens wat gebeurde in de wijk en vonden het geen probleem om wat meer afstand te houden dan normaal. De sfeer was warm en enthousiast en door de dag heen kwamen er zo’n 600 bezoekers.

Zondag 20 september: WereldWijde Wijk Spangen

WereldWijde Wijk vond plaats naast het Spartastadion voor het Westervolkshuis. Ook hier was te merken dat de wijken snakken naar vertier en ontspanning. De opkomst was super, jong en oud liep er vrolijk door elkaar. Er was een breed aanbod van workshops muziek dans en circusspelletjes. Knutselen kon je bij de Kleurbende en op het podium kwam een breed scala aan artiesten voorbij waarvan een groot gedeelte uit Spangen zelf: Zangeres Wendy Teixeira met haar band, de Kidzz family, Bollywood dans van dansschool Indian Passion, Showband Oud Mathenesse, circustheater van Strong (Wo)men, de huisband van Geloven in Spangen, zangeres Daniëlle Gomes, hiphop van Minus VDM, de onnavolgbare dansende chimpansees Boris en Tasja en tot slot een spetterend optreden van Kay Slice. WereldWijde Wijk bracht de buurt bij elkaar, iedereen liep er tijdloos rond, te genieten van het programma en van de ongedwongen ontmoetingen. Het smaakte naar meer! 

WereldWijde Wijk Spangen was een samenwerking met het Westervolkshuis, WMO Radar, de TOS, Geloven in Spangen, dansschool Indian Passion, de SKVR en tal van actieve buurtbewoners. Ik hier was de opkomst uitbundig en goed.