Dorpsplein Marconistraat 2023-2024

Het weekend van 9 en 10 december was het feestelijke startschot van een activiteitenplein dat van januari t/m juni 2024 op de Marconistraat te vinden zal zijn. Met muziek, dans, circustheater, workshops lekkere wereldhapjes en andere zaken worden het mooie dagen voor jong en oud.

De programmering is voor een belangrijk deel van groepen en artiesten uit de omliggende wijken én de Silja. De catering wordt verzorgt door buurtbewoners in nauwe samenwerking met bewoners van de Silja. Naast het beleven van een supergaaf programma voor jong en oud zijn deze dagen ook bedoeld als ontmoeting en om oude wensen en nieuwe plannen van bewoners te inventariseren.

Dorpsplein Marconistraat Zaterdag 9 en zondag 10 december 2023 van 12.00-21.00 uur.

Dorpsplein Marconistraat

za 29 juni Eindfeest Dorpsplein
Locatie: Marconistraat (tegenover nr 52)

Dorpsplein Marconistraat is een samenwerking van actieve buurtbewoners, lokale initiateven, sociale ondernemers en het wijknetwerk. Aanleiding is het schip de Silja dat in de zomer van 2023 is aangemeerd in het M4H gebied aan de Marconistraat. Een boot met ongeveer 1400 kinderen, mannen en vrouwen die een verblijfsvergunning hebben en in afwachting zijn van huisvesting binnen de regio. Doel is om het braakliggende oude rangeerterrein tussen de boot en Oud Mathenesse tijdelijk om te toveren tot een fijne plek waar oude en nieuwe bewoners elkaar kunnen ontmoeten, kinderen kunnen spelen en nieuwe plannen kunnen worden gemaakt. Het is een gezamenlijk proces. Mensen worden uitgenodigd om ideeën aan te dragen en ter plekke wordt er bekeken of er mogelijkheden zijn om een en ander uit te voeren, op het Dorpsplein of elders in het gebied. Alles staat en valt met de inzet van de bewoners zelf.


FIETSLESSEN

Wanneer je wilt leren fietsen, kunnen fietscoaches van de Fietsersbond Rotterdam je helpen. Op een veilige plek op het Dorpsplein, al dan niet met je eigen fiets, doe je de eerste stapjes om je veilig en verantwoord in het verkeer te begeven.

Op zaterdag en zondag geven we tussen 2 en 5 uur de eerste fietslessen. Bij voldoende belangstelling kunnen we daarmee doorgaan.

Het programma van het eindfeest is nog in ontwikkeling

Programma van weekend van 9 en 10 december 2023

Talal Fayad en Oriol Marès

Talal Fayad en Oriol Marès vormen samen een cross-over duo met verschillende culturele achtergronden: Talal is een Syrische oud-speler en componist, en Oriol is een latin-jazz klarinettist en componist uit Barcelona.

De twee musici zoeken in hun muziek naar een gemeenschappelijk geluid door middel van hun eigen arrangementen en composities, waarbij elk van hen de ander uitnodigt uit zijn muzikale comfortzone te stappen. Het resultaat is avontuurlijke muziek waar je klassiek, jazz en latin in terughoort.

Talal en Oriol werden uitgenodigd op prestigieuze festivals als de Vredesweek, het Grachtenfestival en het Utrecht Chamber Music Festival. Als geselecteerde muzikanten van het Grachtenfestival 2023 waren zij te horen op radio NPO2 én er volgde een tournee door Spanje.

Duo Dodo

Goochelaar: je zal het maar zijn. Het overkwam Chris Bordet en Woedy Woet. Tegen de klippen op vechten deze twee merkwaardige vogels voor hun bestaansrecht. Verwacht een mix van onnavolgbaar goochelwerk, onvervalst illusionisme en druipende zeepbellenkitsch. Duo Dodo brengt goocheltheater op leven en dood.

Cukros Csirkecomb

Het duo Cukros Csirkecomb (sugared chicken leg) heeft haar muzikale roots in de Balkan en nodigt het publiek uit om de ogen te sluiten en zich over te geven aan Hongaarse Ballades, Bulgaarse Polyphonie an Armeense liefdesliedjes.

Bori Malyi en Annabella Raiona zijn beide zangeres en instrumentalist. Zij hebben elkaar ontmoet bij de traditionele Turkse muziekafdeling van Codarts. Hun opteredens kenmerken zich door de intieme en ongedwongen presentatie.

Bori en Annabella bespelen traditionele instrumenten als de koboz, de viool, de saz en de bendir. Met hun muziek openen zij deuren naar andere culturen en tradities.  Hun muziek viert deze tradities en omarmt tegelijkertijd nieuwe invloeden. Het is een hommage aan de rijke Balkan cultuur en zij voegen er hun eigen klankkleur aan toe. Komt dat horen, met de ogen dicht!

Omar Ka & Friends

Omar Ka (Senegal) komt van de nomadische Fulani uit Senegal en heeft ook roots in Niger. Fulani-gemeenschappen zijn traditioneel vee-hoedende nomaden en hebben zich gevestigd in Kameroen, Niger, Mali, Guinee, Senegal en Nigeria. Waar ze ook gingen, ze ontwikkelden kenmerkende culturele praktijken en muziekstijlen. Met zijn unieke excentrieke stemgeluid laat Omar Ka vrijwel niemand onberoerd. Omar Ka & Friends is zijn muzikale maatjes die een mix brengen van aanstekelijke funky Afrikaanse beats waarbij stilzitten onmogelijk is. Traditionele instrumenten als de kamale n’goni (Afrikaanse harp) en djembe aangevuld met drums, basgitaar, gitaar staan garant voor een eigenzinnige en energieke sound.

Showband Oud Mathenesse

Showband Oud Mathenesse, officieel ‘Drumband en Majorettepeloton Oud-Mathenesse Rotterdam’ verschilt van andere brassbands en fanfareorkesten doordat de formatie beperkt is tot slagwerkinstrumenten (basdrums, cymbels en snare drums) Lyra’s, Xylophones en dwarsfluiten. Sinds kort is de showband zelfs uitgebreid met een toetsenist.

Showband Oud Mathenesse uit Rotterdam is een vereniging die is opgericht in 1968.

Tot op de dag van vandaag is het doel van de band het beoefenen en uitvoeren van muziek in een gezellige sfeer en deze ten gehore brengen aan divers publiek. Vanaf 2009 staat de amateurs Showband onder de professionele leiding van dirigent en artistiek leider Ed van Gelder. “Een dag staan we in een bejaardenhuis, de andere dag bij Avondvierdaagse en de volgende dag op een straatparade. Het is altijd weer een uitdaging”, aldus Ed van Gelder.

Kidzzfamily

Spangen is de bakermat van veel muziektalent. Broederliefde, Americo Britto en  Tabanka zijn daar mooie voorbeelden van. Maar het staat niet stil, de nieuwe garde komt eraan: The Kidzzfamily. Hou ze in de gaten. De nieuwe garde timmert hard aan de weg, hun repertoire groeit gestaag!

The Odd Ones

The Odd Ones is een acrobatiekvoorstelling over anders zijn en de sociale dynamiek die nodig is om verbindingen te leggen tussen drie sterk verschillende mensen. De moeilijkheden en de sterktes, het onaantrekkelijke en onbegrijpelijke komt samen met het verbazingwekkende unieke. Drie sterk van elkaar verschillende mensen met verschillende manieren van communiceren zullen zich langzaam door de sociale dans navigeren om mensen die anders zijn dan zijzelf te begrijpen, met hen te communiceren, van hun te leren, en zelfs van het gezelschap te genieten.

Nakumba

Nakumba is een gezelschap dat zowel Latin als Braziliaanse muziek speelt. De groep is geformeerd rond Sophie Nakou. Geboren Griekse en van huis uit kreeg ze de muziek met de paplepel ingegoten van vooral haar vader, die zanger is. Zo groeide ze op met traditionele modale muziek uit het centrale gedeelte van Griekenland. Later begon ze ook te experimenteren met pop en jazz. Na een jaar in Barcelona, werd haar muzikale panorama uitgebreid met Latijns- Amerikaanse muziek. Daarna besloot ze om met al haar muzikale bagage te gaan studeren aan het conservatorium van Rotterdam. Dat heeft geresulteerd in de smeltkroes van muziekstijlen die Nakumba speelt: Latin, Braziliaans, Afrikaans met een vleugje Jazz.
Het Afrikaanse ingrediënt is toegevoegd door de Kaapverdiaanse gitarist Paulo Bouwman. Een graag geziene gitarist/bandleider/producer in de Kaapverdiaanse gemeenschap en daarbuiten. Patricia Mancheño, uit Valencia (Spanje), zorgt voor een solide basis met haar contrabas en al haar kennis en ervaring over muziekstijlen uit de hele wereld en gespecialiseerd in Jazz. Siegfried Hart op drums, komt uit Aruba en beheerst de stijlen die op de Antillen gespeeld worden alsook de overige stijlen uit Latijns Amerika.

De Multiculturaliteit van de wereldstad Rotterdam is te horen in de smeltkroes aan stijlen en nationaliteiten die deze band bevat. Hiermee kan het publiek een muzikale wereldreis maken.
Het repertoire bestaat uit Braziliaanse muziek van artesten als Rosa Passos, Maria Rita en Tom Jobim maar ook uit Cubaanse muziek uit de tijd van de « Nueva Trova » beweging met artiesten als Pablo Milanes en Silvio Rodriguez. Zo kan het gebeuren dat het repertoire dansbaar is, diepgang heeft en het publiek een lach en een traan bezorgt.

Bezetting:

Sophie Nakou – zang, Paulo Bouwman – gitaar, Patricia Mancheño – bas, Siegfried Hart – drums

Social Media

Instagram: @nakumba.music Facebook: nakumbamusic Website: www.sophienakou.com

Brooderhood

Brooderhood is een gemeenschapsproject dat de kunst van het broodbakken gebruikt om verbindingen in de buurt te versterken en duurzaamheid te bevorderen, met een focus op het reflecteren over de waarden geërfd via tradities en hoe deze zich aanpassen aan de moderne tijd. Het begon met een zuurdesemketting, waarbij zuurdesemdeeg van generatie op generatie werd doorgegeven, symboliserend de kracht en verbondenheid van de gemeenschap. De activiteiten omvatten samen brood bakken, het delen van verhalen en tradities, en samenwerking met kunstenaars om de band met traditie, gemeenschap en identiteit te versterken. Brooderhood streeft naar een duurzamere levensstijl, gedreven door de overtuiging dat toekomstige generaties recht hebben op een gezonde toekomst en een schone planeet. Dit alles draagt bij aan het creëren van een meer verbonden gemeenschap.

website: www.brooderhood.nl

In januari start het Dorpsplein met een ijsbaantje en aansluitend zullen er vervolgens tal van andere activiteiten worden uitgevoerd op het gebied van sport, spel en cultuur.

Maar bovenal streeft Dorpsplein Marconistraat ernaar om een gastvrije ontmoetingsplek te zijn voor buurtbewoners, initiatieven van de wijken Oud Mathenesse, Spangen, Bospolder- Tussendijken én de nieuwe bewoners die (nu nog) op het schip de Silja wonen.

Dorpsplein Marconistraat

Zaterdag 9 en zondag 10 december 2023 van 12.00-21.00 uur
Locatie: Marconistraat (tegenover nr 52)

Dorpsplein Marconistraat is een samenwerking van: Actieve bewoners, Welzijnscoaltie Delfshaven, Stichting Mano, Stichting Pauw, Krill Architecten, COA, Grounds, Rotterdams Volkstheater en de Gemeente Rotterdam