Werelds Delfshaven 2024

Werelds Delfshaven

Zaterdag 8 en zondag 9 juni 2024 staat de nieuwe editie gepland van Werelds Delfshaven. Dit Festival is ooit begonnen als één lange zondagmiddag waar verschillende culturele verenigingen de handen ineensloegen om de gezamenlijk culturele rijkdom van Delfshaven te tonen en te vieren. In de loop der jaren is het evenement uitgegroeid tot een meerdaagse culturele carrousel. Het programma toont folklore naast jongen honden en nieuwe helden naast doorgewinterde artiesten. Een lang weekend boordevol muziek, dans, theater, workshops en culinaire specialiteiten. Het programma is rond en het wij zijn er hartstikke blij mee!

Eric Vloeimans is er met z’n volstrekt eigenzinnige trio Olivers Cinema, Zangeres Selma Uamusse met haar band neemt ons mee naar Mozambique, Latin band Las Hienas (female power), Duo Dodo brengen hun magische illusionistenact, Tribu Tambú Groep met een percussie dans performance, Clube do Samba Rotterdam feat. Lilian Vieira, D’Ancona met funky gitaar & world grooves, Morabeza feat. Jacqueline Forte s & Sophie Nakou, de pratende sofa van de Tukkers Connection. Voeg je daar ook nog traditionele dansen aan toe, optimistische reggae muziek, Kaapverdiaanse mazurka, eigenzinnige muzikanten en Hollandse meezingers, verfrissend circustheater en DJ Nick do Mundo, en er is eigenlijk geen reden om niet naar het Heemraadsplein te komen op 8 en 9 juni.

Datum
8 en 9 juni 2024

Dag en tijd
zaterdag en zondag
vanaf 12 uur

Toegang
gratis

Locatie
Heemraadsplein

programma zaterdag 8 juni

Heemraadsplein: Theatertent – Pleinpodium – Terrein

Eric Vloeiman’s Olivers Cinema (zaterdag 21:35 – 22.35)

Trompettist Eric Vloeimans behoort tot de top van de Europese muziekwereld. Volgens de Volkskrant bezit hij “een schitterende toon die met de jaren alleen maar veelzijdiger is geworden“. Met accordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann formeerde hij een paar jaar geleden een nieuw ensemble: Oliver’s Cinema. Het bleek een gouden greep; de klanken van deze drie topmusici vloeien naadloos samen. Het trio speelt bijzonder beeldende en filmische muziek, maar niet per se filmmuziek. Het lenige geluid van de cello, de wonderschone improvisaties van de accordeon en de fluwelen tonen van de trompet zorgen voor een verfrissend origineel geluid. Er zijn inmiddels twee albums uitgekomen van Oliver’s Cinema. Een fantastische afsluiting van de eerste dag van Werelds Delfshaven 2024.

Selma Uamusse (zaterdag 19:45 – 21.00)

Selma Uamusse brengt een stukje van het tropische Mozambique naar Delfshaven voor een avond vol catchy ritmes en krachtige boodschappen.
Met haar hypnotiserende stem en energetische performance zorgt ze er ongetwijfeld voor dat het een magische ervaring wordt die je je nog lang zal herinneren.

In haar muziek neemt de Afro-Portugese vocaliste ons mee op haar persoonlijke en spirituele zoektocht naar haar roots in Mozambique, waarbij heden en verleden op een unieke manier in elkaar verweven worden. Het resultaat is een zoetklinkende mix van afrobeat, Mozambikaanse folk en psychedelische electronica die haar verschillende invloeden op een levendige manier representeren.

Maar ze gaat nog verder door ook een sociale en politieke kracht aan haar nummers toe te voegen. Een muzikaal manifest dat een uiting is van haar strijd en hoop voor een vrijere samenleving, waar liefde en eenheid voorop staan.

Kidzzfamily (zaterdag 13:00 – 13.20)

Spangen is de bakermat van veel muziektalent. Broederliefde, Americo Britto en Tabanka zijn daar mooie voorbeelden van. Maar het staat niet stil, de nieuwe garde komt eraan: The Kidzzfamily. Hou ze in de gaten. De nieuwe garde timmert hard aan de weg, hun repertoire groeit gestaag! Ze hebben inmiddels al meerdere video’s gemaakt die op het youtube kanaal zijn te zien.

WoW Popkoor (o.l.v. Ed Versloot) (zaterdag 13:30 – 13.50)

Ed Versloot is een gepassioneerde muzikant en ex-sociaal cultureel werker. Hij leidt rond 10 koren in Rotterdam en een van zijn koren is WoW Popkoor van Cool, die dit jaar bij Werelds Delfshaven op het podium staat. “Er is niets zo gezond als zingen! Bovendien is het erg gezellig!”, aldus Ed Versloot. Wij vinden het hartstikke gezellig om ze erbij te hebben!

Red Herring (zaterdag 14:20 – 15.00)

Kniediep in de rootstraditie en met beide benen in het nu; dat is Red Herring. Of het nu om folk, bluegrass of americana gaat, de Haringen voelen zich bij al deze stijlen even thuis.

Red Herring zet een sfeer neer waarin muzikale verhalen, eeuwenoude traditionele tunes en eigen composities, vlammende solo’s, intense meerstemmige zang, ontroering en humor allemaal de ruimte krijgen. Van tweemansband in tien jaar tijd uitgebreid naar vier, en nu weer terug naar de roots: genieten van als duo spelen, zoals Red Herring begonnen is.

Voor dit optreden worden Red Herring bijgestaan door Jean Paul Joosten op contrabas.

Facades (Tall Tales Company) (zaterdag 15:05 – 15:30)

Drie acrobaten dansen met hun innerlijke demonen. Op het snijvlak van circus en fysiek theater laten ze in Facades verschillende kanten van zichzelf zien. Een brandweervrouw uit Den Haag, een accountant uit de Bronx en een gevoelige macho uit Mellila (Noord-Afrika) slepen ons mee in hun persoonlijke levens. Met luchtacrobatiek, surrealistische choreografieën en persoonlijke anekdotes onderzoeken ze samen hoe een beeld totaal verschillende dingen kan betekenen. Kunnen we onszelf zijn in de ogen van een ander?

Om zich te bevrijden van hun eigen kritische stem leggen ze zichzelf op de snijtafel. Wie ben je, wie vind je dat je moet zijn en hoe kijken anderen naar jou? Naast luchtacrobatiek en acrobatische dans gebruiken ze hiervoor de zeldzame circusdiscipline ‘Icarian Games’, waarbij een acrobaat salto’s maakt op de voeten van een partner. Facades is een persoonlijk en hallucinerend spiegelpaleis.

Over Tall tales Company:

Gefascineerd door het leven, vertelt het Rotterdamse circusgezelschap Tall Tales Company grote en kleine verhalen op een menselijke schaal. Over de impact die we hebben op de wereld, en op elkaar. Voorstellingen die ons wereldbeeld bevragen en onderzoeken wat mensen beweegt. Circus is onze passie en onze taal. Een spannende taal die de verbeelding aanspreekt, grenzen oprekt en op emoties inspeelt. Een taal die vrijwel niemand spreekt, maar iedereen begrijpt. We combineren acrobatiek en objectmanipulatie met disciplines als theater, beeldende kunst, filosofie en psychologie om een eigen artistiek idioom te creëren. Het gezelschap is inmiddels gegroeid van kleine locatievoorstellingen naar schouwburgzalen en internationaal succes. Tall Tales heeft ook haar eigen studio in Rotterdam, een open trainingsruimte voor professionals en wekelijkse lessen voor volwassen recreatieve circusbeoefenaars van alle niveaus. Een belangrijke broedplaats voor circus en het circusknooppunt van Rotterdam!

Grupo Tribu Tambú (zaterdag 16:00 – 16:40)

Authentieke en wervelende Caraïbische percussie en zang van Tribu Tambú Groep.

Tambú is een muziek genre voorbamelijk van Curaçao, maar ook van Aruba en Bonaire afkomstig. De muziek kent slechts twee instrumenten: de eenvellige trom, de tambú, en een ijzeren idiofoon, de heru. Verder zijn handgeklap (bati man) en hielgestamp belangrijk. De zang werd vroeger grotendeels door een vrouw voor haar rekening genomen. Tegenwoordig ondersteunt de muziek de zang. De tambú spreekt kritisch over de samenleving, waarbij ironie en dubbelzinnigheid een belangrijke plaats innemen. Tambú ontwikkelde zich op de plantages; het was een geheimtaal van de slaven waarin zij met elkaar konden communiceren zonder dat de shon (eigenaar) begreep waar het over ging.

Jen’stars dansgroep (o.l.v. Jennifer Rozenstein-Simson) (zaterdag 16:45 – 17:00)

Jenstars is een Surinaamse dansgroep. De dansgroep is in 2006 gestart en repeteert twee keer per week in het buurthuis Post West. De dansgroep danst Awasa, Banamba & Alèkè – de dansen uit het binnenland van Suriname. De groep bestaat uit kinderen van 5 tot 23 jaar oud.

Las Hienas (zaterdag 18:40 – 19:40)

Een achtkoppige band, acht vrouwen uit vijf verschillende landen. Gevestigd in Rotterdam zijn zij in 2023 Las Hienas begonnen om een tegengeluid te laten horen in de muziek scene door vrouwelijke componisten te vertolken op het podium en als statement tegen discriminatie van vrouwen en LGBTQIA mensen. Verwacht een breed spectrum van Afro Cubaansee muziek, moderne salsa, muziek uit de Andes, traditionele  Carraïbische rythms en invloeden van jazz en flamenco.

Duo Dodo (zaterdag 21:05 – 21:30)

Goochelaar: je zal het maar zijn. Het overkwam Chris Bordet en Woedy Woet, alias Duo Dodo. Tegen de klippen op vechten deze twee merkwaardige vogels voor hun bestaansrecht.

Dodo: The Resurrection is goocheltheater op leven en dood. Via unheimische beelden en zoete zeepbellenkitsch werkt de voorstelling toe naar een spectaculair hoogtepunt: zullen de dodo’s erin slagen… te vliegen?

programma zondag 9 juni

Heemraadsplein: Theatertent – Pleinpodium – Terrein

Peña Latina (zondag 12:00 – 15:00)

Muziek – Zang – Dans – Poëzie – lekkere hapjes

Presentatie: Lisa Heinsohn Huala

De zondag opent met een Peña Latina waarin we een unieke samenstelling presenteren van artiesten uit verschillende landen van het Latijns-Amerikaanse continent. Een Peña, in zijn Latijns-Amerikaanse vorm, is een moment voor de gemeenschap om samen te komen rond muziek en poëzie, typische gerechten te proeven en een praatje te maken met andere aanwezigen.

Op zondag 9 juni neemt Grupo Los Criollos ons mee op een muzikale reis van Mexico naar het zuidelijke puntje van Argentinië en Chili. De leden, Alvaro Pinto, Orlando Miño en Renato Freyggang, zijn muzikanten, multi-instrumentalisten, met een grote carrière en een repertoire zo groot als een continent.

Met trots presenteren we ook het harptrio Claudia, Anahi en Eluney Morato. Moeders en dochters, waarbij de liefde voor harpmuziek vanaf de wieg is doorgegeven aan de nieuwe generatie. Claudia’s harp is een harp die bekend staat als de Paraguayaanse harp, Anahi en Eluney bespelen Keltische harpen. Een fraaie dialoog tussen harp en tradities!

Tussen de muziek door gaan we ook luisteren naar de poëzie van Kain, een spoken word artiest, en de gedichten van Juan Heinsohn Huala, zowel in het Spaans als in het Nederlands.

Ook in het programma een miniconcert van de meestergitarist Gustavo Pazos Conde met prachtige interpretaties van verschillende muzikale tradities, waaronder de zamba en de milonga. Op natuurlijke wijze voorziet Gustavo de muziek van een nostalgische lading met de juiste dosis melancholie waarmee hij het publiek moeiteloos aan zich bindt!

Het slotfeest van de Peña wordt verzorgt door vijf fantastische artiesten die de muziek van de Rio Plata vertegenwoordigen. De line up blijft nog even een verrassing en wordt later bekend gemaakt!!

Het Bankstel (Tukkers Connection) (zondag 14:30 – 15:00)

Het Bankstel van de Tukkers Connection duikt verassende plekken op. Hier kunt u lekker op gaan zitten om even uit te rusten van alle indrukken op het plein. Of gewoon genieten van het neobarokke meubelstuk dat kijkt, fronst, wenkt, zwijgt, fluistert of gebaart. Links en rechts voelen zich overal thuis en laten zich graag verhuizen. Ze hebben alle wijsheid in pacht maar van koetjes en kalfjes weten ze ook het fijne. Deze canapé voor twee kletst gezellig met u mee!

D’Ancona (zondag 15:30 – 16:15)

Rotterdamse band D’Ancona combineert zang, funky gitaar geluiden, wereldse ritmes en soulvolle toetsen tot liedjes die in hoofd blijven hangen. In 2019 hadden gitarist Davey van Giesen en zijn jeugdvriend drummer Patrick Bek zangeres Doris van Hooijdonk ontmoet en sindsdien schrijven en treden ze samen op. Ze traden in Rotterdam, Breda, Zürich. Tijdens de corona periode hebben ze EP Sphinxes uitgebracht.

Flores das Ilhas (Kaapverdiaanse mazurka dansgroep) (zondag 16:20 – 16:40)

Flores das Ilhas is een groep Kaapverdiaanse vrijwilligers uit Rotterdam en omstreken. Hun doel is door middel van muziek, dans en samenzijn mensen blij maken. De leden van Flores das Ilhas bezoeken mensen in zieken-, verpleeg-, opvanghuizen of thuis. Voor de dak- en thuislozen organiseren ze jaarlijks een Valentijnslunch of -diner.

Flores das Ilhas mazurka groep is een van 4 mazurka groepen in Delfshaven, Rotterdam-West. Iedere zondag van 13:00-18:00 verzamelen ze bij het buurthuis Post West om mazurka te dansen en  zorgen voor een warme zondag waar iedereen welkom is. De mazurka dansgroep is in 2010 gestart om zijn eigen cultuur te beoefenen en een keer per week bij elkaar te komen.

Meestal danst Flores das Ilhas in traditionele kleding van zwarte rok bij vrouwen en zwarte broek bij mannen en witte overhemd. 

In de klassieke muziek is de mazurka (versmelting van drie Poolse volksdansen) ook geliefd. Poolse componist Frédérik Chopin  heeft een groot aantal mazurka’s gecomponeerd. 

The Odd Ones (Simon Granit Ossoinak) (zondag 16:45 – 17:05)

‘The Odd Ones’ is een opmerkelijke voorstelling over anders zijn en de sociale dynamiek die nodig is om verbindingen te leggen tussen mensen. Dat er op het podium drie totaal van elkaar verschillende mensen staan met verschillende manieren van communiceren en bewegen, intrigeert al genoeg om hen met een grote glimlach te aanschouwen. Behalve Simon Granit Ossoinak (dansacrobatiek) zelf zijn dat breakdancer Cristian Boscheri en moderne danseres Stasy Terehhova. Wat dan volgt is een boeiende choreografie vol humor, kwetsbaarheid en eigenaardigheden.

Simon studeerde in 2016 in Zweden af aan Cirkus Cirkörs driejarige vooropleiding en in 2022 in Rotterdam aan Codarts Circus Arts vierjarige bachelor-programma. ‘The Odd Ones’ is zijn regiedebuut en maakt deel uit van Circunstruction, het talentprogramma van Circusstad Festival.

Morabeza feat. Jacqueline Fortes  & Sophie Nakou (zondag 17:15 – 18:30)

Morabeza is een Kaapverdiaans woord dat symbool staat voor gastvrijheid, het samenzijn en het er voor elkaar zijn. Het is een gevoel dat moeilijk te omschrijven is in slechts één woord. Het is een concept en een levenswijze. Je kan erover lezen maar eigenlijk moet je het ervaren. Dat kan bij Werelds Delfshaven!
laat je meenemen door de band Morabeza. Een veelzijdige band bestaande uit vier fantastische Kaapverdische muzikanten, die een rijke ervaring hebben opgebouwd binnen zowel de traditionele Kaapverdische muziek als daarbuiten. Deze diversiteit vormt de kern van hun muzikale identiteit. De band put uit een diepe traditie maar omarmt ook invloeden uit genres als jazz, Braziliaanse muziek en Latin, waardoor ze een unieke en dynamische sound creëren. Hun repertoire strekt zich uit van begeleidingswerk tot zelfstandige concerten, waarbij zowel gezongen nummers als instrumentale stukken worden vertolkt. Bij Werelds Delfshaven heeft Morabeza twee special guests: zangeressen Jacqueline Fortes en Sophie Nakou.

Jacqueline Fortes
La grande dame uit Kaapverdië. Geboren in Senegal maar opgegroeid in Senegal én Kaapverdië, zo draagt ze de traditie mee van beide landen. In de jaren 80 werd ze bekend met haar mooie, warme stem waarmee ze morna’s en coladeras uit Kaapverdië interpreteerde. Vandaag de dag wordt ze gezien als een van de grootste zangeressen uit Kaapverdië. 

Sophie Nakou
Sophie Nakou, een Griekse zangeres met een diverse muzikale achtergrond. Met haar dynamische podiumpresentatie en gevoed door haar gepassioneerde en krachtige stem, levert ze een uitgebreid repertoire met veelzijdigheid en gevoel.

IKNOWNOA (zondag 18:50 – 19:35)

Betreed het dynamische universum van IKNOWNOA, een 23-jarige Future R&B artiest met een missie om herkenbare ervaringen te creëren die spreken tot persoonlijke verhalen en emoties, met als doel mensen samen te brengen in een verdeelde wereld. Met een uniek R&B-geluid combineert IKNOWNOA naadloos Pop, soulvolle melodieën en innovatieve productietechnieken. Met twee shows in zijn debuutjaar in de Melkweg en een uitverkochte EP-release show weet hij met zijn R&B meets Pop-songs elke zaal ondersteboven te zetten. Na een succesvolle afsluiting van het Popronde Eindfeest, ligt de nieuwe muziek voor 2024 al klaar.

Stay tuned en betreed het dynamische universum van IKNOWNOA.

Voor fans van: N.E.R.D, Michael Jackson, Steve Lacy, Kanye West, Dijon en Daft Punk.

Clube do Samba feat. Lilian Vieira (zondag 19:40 – 20:30)

Een Clube do Samba staat voor een avond die draait om Braziliaanse samba, dansen en verbinding maken met de muziek en met elkaar.
Hoe ziet dat eruit? De muzikanten zitten rond een tafel centraal op de speelvloer, het publiek staat eromheen, aangetrokken door de opzwepende ritmes en melancholische klanken.

De Clube do Samba Rotterdam is muziek beleven tot in al je vezels. Geniet van de pareltjes van de oude sambistas Cartola, Nelson cavaquinho, Noel Rosa en Martinho da Vila maar ook de nieuwste pagodes van dit moment! Biertje of ander drankje in de hand, zonneschijn, wat wil je nog meer? Het authentieke stemgeluid en charme van Lilian Vieira en de meesterlijke band brengen een sfeervolle traditie tot leven waarin vreugde en melancholie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Clube do Samba neemt je mee op reis en nodigt je uit om deelgenoot te zijn van een avond vol muzikale vreugde.

Line Up:
Lilian Vieira – Vocals,
Rafael Pereira Lima – Sax,
Marijn van der Linden – Cavaquinho,
Paulinho Paes – Guitar,
Stefan Brunner – Bass,
Udo Demandt – Drums

DJ Nick do Mundo (zondag 20:40 – 21:00 en 22:00 – 23:00 )

Nick do Mundo, een drijvende kracht, dj en selector binnen Vibrasom Collective, is een sonische ontdekkingsreiziger die je meeneemt op een betoverende reis door de ritmische landschappen van de wereld.
Voor deze gelegenheid reist hij door de rijke en levendige klanken van Brazilië, met een speciale focus op het vastleggen van de geest van Musica Nordestina.
Met elk zorgvuldig geselecteerd nummer nodigt hij je uit om op ontdekkingsreis te gaan en de diversiteit van het muzikale erfgoed van Noordoost-Brazilië te ontdekken.

Blokkenschema